Hybride varen

Hybride varen

Hybride varen betekend dat u een elektromotor aan boord heeft maar ook een verbrandingsmotor. U kunt volledig hybride varen wat betekend dat een elektromotor de schroef aandrijft en de generator de verbrandingsmotor zorgt voor de stroomopwekking of u heeft een elektromotor en een verbrandingsmotor om de schroef aan te drijven.

 

[caption id="attachment_303" align="alignnone" width="300"]Hybride varen systeem Nanni Hybride varen systeem Nanni[/caption]

Hybride varen kent 2 manieren:

Serie hybride
Hybride varen met een serie hybride systeem betekent dat u volledig elektrisch vaart. De hoofdaandrijving is een elektromotor. De verbrandingsmotor is in dit geval een generator. De generator zorgt voor stroom voor de aandrijving of zorgt ervoor dat de accu geladen wordt. Deze vorm van hybride varen wordt ook wel dieselelektrisch genoemd. Het dieselelektrische systeem wordt veel in grotere boten en schepen toegepast omdat de capaciteit van de accu's niet toereikend is.

Parallel hybride
Hybride varen met een parallel hybride opstelling hierbij heeft u twee motoren op de schroefas. De ene is een verbrandingsmotor en de andere is een elektromotor welke dezelfde schroefas aandrijft. Accu's voeden de elektromotor en de dynamo op de brandstofmotor kan eventueel de accu's weer bijladen.

Meerdere leveranciers van Hybride varen.


Er zijn verschillende leveranciers op de markt op het gebied van hybride varen. Fisher Panda was 1 van de eerste die een compleet hybride systeem ontwikkelde ondertussen zijn er nog een aantal op de markt. Bellmarine is een andere speler op de markt waarbij de meeste elektromotoren ook als hybride systemen te leveren is, Water world electrics in samenwerking met Drinkwaard heeft ook een hybride oplossing, Combi outboards komt met een 6kW hybride oplossing. Torqeedo is een redelijk nieuwe speler op de markt voor Hybride varen maar dit is wel een systeem waar goed over nagedacht is en wat min of meer plug en play is. Het is bij ons mogelijk om 1 van deze systemen te laten inbouwen neem voor de mogelijkheden voor uw boot eens contact met ons op.

 

Hybride varen systeem Fisher Panda

Reactie plaatsen