fluistermotor

Wat is een fluistermotor?

Fluistermotor is een elektromotor om uw boot mee voort te kunnen stuwen. Hij word door roofvissers ook veel gebruikt om hun boot heel langzaam voort te kunnen bewegen tijdens het slepen van het aas door het water. De motor word zo genoemd omdat de motor vrijwel geen geluid maakt en je tijdens het varen niet boven het geluid van de verbrandingsmotor uit hoeft te komen met je stem.

Is de fluistermotor voor mij geschikt?


Of de fluistermotor voor uw boot geschikt is hangt van een aantal dingen af het gewicht van de boot, uw vaargebied, hoe snel wilt u kunnen varen en hoe lang. De fluister motor is niet ontwikkelt om lang achter elkaar te varen. Meestal word de vaartijd ook beperkt door het gekozen accupakket. Daarbij wanneer u een boot heeft welke bijvoorbeeld 5 ton weegt dan is de fluister motor al geen optie meer. Dan kunt u beter naar een elektrische buitenboord motor gaan kijken.

Is een fluistermotor een elektrische buitenboord motor?


In onze ogen is de fluistermotor geen elektrische buitenboord motor. De fluistermotor kunt u niet zomaar 1 op 1 uitwisselen met u huidige buitenboord motor. Wanneer u nu een 4pk buitenboord motor heeft kunt u deze niet zomaar uit wisselen met een 55lbs fluister motor. Deze is namelijk vergelijkbaar in voorstuwingskracht van 1,5pk buitenboord motor. De fluister motors zijn over het algemeen leverbaar in vermogens van 30lbs (12volt) tot maximaal 80lbs (24volt). Daarbij zijn de meeste fluister motor niet gemaakt om lange periodes achtereen te draaien. Dat is mijn inziens een elektrische buitenboord motor wel. De fluister motor is prima te gebruiken voor korte stukjes met lichte bootjes van schip naar de wal met de hond of even boodschappen doen. Maar wilt u langere tijd achter elkaar varen kies dan voor een zogenaamde elektrische buitenboord motor van bijvoorbeeld Torqeedo.