Wat is lbs bij elektromotor

Lbs bij een elektromotor staat voor de stuwkracht in ponden. De stelregel is dat er voor iedere 20kg waterverplaatsing 1 lbs aan stuwkracht nodig is. Dus wanneer u een boot heeft welke leeg 500kg weegt u stapt er met 2 mensen in van 70kg dan is de waterverplaatsing 640kg. Dit gedeeld door 20kg. 640/20= 32lbs. Voor deze boot zou er dan dus minimaal een voortstuwings motor gekozen moeten worden met een minimale stuwkracht van 32lbs.

LBS elektromotor

Zeilboot en boten met opbouw LBS  keuze

Ga bij de keuze altijd iets hoger zitten dan het advies uit de berekening, dan heeft u altijd wat over en hoeft de motor niet altijd hard te werken. Wanneer u een zeilboot heeft of een boot met hoge opbouw ga dan ook altijd een stapje hoger zitten met de stuwkracht dit in verband met de windvang.

Stroomverbruik en LBS van de elektromotor


Wanneer we dan naar het stroomverbruik ten opzichte van de lbs (stuwkracht) van de motor gaan kijken is dit bij volgas ongeveer 1 op 1 bij een 12 volt motor. Dus wanneer u met een 45lbs motor volgas vaart zal het stroomverbruik op ongeveer 45A liggen. Bij een 24volt motor van 80lbs zal dit rond de 40A liggen want bij een 24volt systeem is de stroom de helft. Het is niet zo dat dit stroomverbruik lineair is dus wanneer u halfgas vaart en bijvoorbeeld 20lbs gebruikt dat dit dan ook 10A is. Het kan zo maar zijn dat het stroomverbruik dan maar 6A is. Vooral op hogere vermogen (80-100%) gaan de elektromotoren stroom verbruiken.

Reactie plaatsen