22 maart 2018 

Van motorboot naar stilleboot

De tijd van de brullende motorboten begint af te nemen.

Net als in de autobranche is de boten branche aan het omschakelen van benzine en dieselmotoren naar elektrische motoren. Waarbij het bij elektrische auto’s voornamelijk om een schoner milieu en financiële voordelen gaat zijn er bij elektrische motoren achter je boot nog een aantal andere interessante voordelen waar niet iedereen gelijk aan denkt.

Elektrische motoren zijn stil

Elektrische motoren zijn zoals de titel al aangeeft muisstil ze worden ook wel fluister motoren genoemd. Dit heeft voornamelijk een groot voordeel in natuurgebieden. Waarbij een normale motor de dieren allang vertrokken zijn voordat jij langs vaart zal je met een elektrisch motor optimaal kunnen genieten van het ‘wild life’.

Ecoboats Amsterdam

Weinig onderhoud

De motor van een elektrische boot heeft nauwelijks onderhoud nodig. Doordat een elektrische motor vergeleken met een normale motor weinig bewegende delen heeft is de slijtage een stuk lager wat in onderhoud scheelt.

2020 klimaatdoelstellingen

Vanwege de klimaat afspraken binnen de EU gaan al de grote steden in Nederland niet elektrische aangedreven motoren op de grachten verbieden. Amsterdam is hierbij koploper zij zullen als eerste het verbod laten gelden.

Elektrische boot huren

Mocht je nog geen elektrische boot hebben kun je een elektrische boot huren in Amsterdam om het uit te proberen. Omdat Amsterdam koploper is zal je de trend van verhuurbedrijven die alleen elektrische boten verhuren daar uiteraard als eerste opmerken. Echter zullen de andere grote steden Amsterdam snel volgen en is het nergens meer mogelijk om zonder elektrische motor een dagje van de zon en de steden te genieten vanaf het water.

Over de schrijver
Andre Kuijt directeur / eigenaar van AK Maritime service. Technische dienstverlening voor de beroepsvaart / scheepswerven en rederijen tevens elektrisch varen specialist. AK Maritime Service bestaat sinds 2009 en is in die jaren uitgegroeid tot een brede service verlener. Door de interesse in het elektrisch varen heeft Andre de laatste jaren heel veel ervaring en informatie vergaard die hij regelmatig met de buitenwereld deelt in de vorm van blogs en artikelen.
Reactie plaatsen