06 maart 2020 

Krautler roerpropeller voor de commerciële markt

Krautler roerpropeller KRP 75

Krautler heeft sinds kort een roerpropeller in het assortiment geschikt voor vermogen tot 75kW. (Later zelfs tot 100kW) Deze roerpropeller is 360 graden draaibaar en geschikt voor schepen tot wel 150t gewicht. Met name voor de commerciële zoals rondvaartboten welke veel moeten manoeuvreren is dat in een zeer interessante optie om eens te bekijken.

Wendbaarheid, weinig service en onderhoud benodigd garanderen een economische en duurzame werking van het systeem. Zeer efficiënte motor die zuinig omgaat met de energie uit de batterijen. Door de compacte bouwwijze neemt deze aandrijving ook weinig ruimte van de machinekamer in.

In de basis is het systeem opgebouwd met de roerpropeller unit KRP75 waarop een benodigd vermogen elektromotor op word gemonteerd. De besturing gaat elektrisch en is volledig 360 graden draaibaar. Dit maakt het manoeuvreren in kleine ruimtes een stuk makkelijker. Het robuust maar toch compact gebouwde systeem kan tegen een stootje en is ontwikkeld met duurzaamheid in gedachte.

De gashendel is combinatie van sturen en vermogensregelaar in één. De hoek die je maakt met de hendel is ook de hoek die de roerpropeller maakt. bovenop de hendel naar voren bewegen pas je het vermogen aan. Het is even wennen maar als je het eenmaal gewend bent wil je nooit meer anders.

Krautler is een bedrijf opgericht in 1971, in den beginne maakte het motoren voor de industrie. Later ook elektrische aandrijvingen voor boten en schepen. Elk jaar verlaten 1000den motoren de fabriek in Lustenau Oostenrijk.

Technische gegevens:

Elektromotor vermogens tot 75kw mogelijk.
spanning 550V/DC
Gewicht zonder elektrisch motor 400kg.
Maximum bootgewicht 150T

Onderstaand een systeem overzicht van een 45kw systeem.Krautler roerpropeller

  1. Krautler roerpropeller KRP 75 met 4 blads propeller
  2. synchroonmotor van 45kw
  3. Frequentieregelaar 550v/DC
  4. Stelmotor
  5. Stuur / gashendel
  6. Display
  7. Accu’s
  8. CAN controller
  9. Lader

In dit systeem maakt Krautler in principe gebruik van de accu’s van Aentron energy solutions. Lithium batterijen ontworpen en geproduceerd in Duitsland sinds 2015. De batterijen van Aentron zijn bedrijfszeker, veilig en hoge energie dichtheid. Dit is van groot belang als je een systeem als de KRP 75 commercieel gaat inzetten. Gebruik op het water zijn voor batterijen vaak zware omstandigheden maar daar kunnen deze batterijen zeker tegen. Dit word ook bevestigd door DNV-GL. De klasse organisatie heeft als 1 van de weinige High voltage lithium batterijen dit certificaat gekregen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen