31 mei 2019 

GPS Tracker nodig voor uw elektrische boot of sloep? 4 volgsystemen onder de loep!

Je boot of sloep is een waardevol bezit en die wil je liever niet kwijt. Mocht er onverhoopt toch iets mee gebeuren heb je met de inbouw van een gps tracker meer kans dat je de boot weer terug krijgt. Wij hebben een 4-tal producten beschreven met de voor en nadelen en de aanschaf kosten.

Wat is een GPS Tracker?

Voordat we goed kunnen begrijpen wat een GPS Tracker precies inhoud is het goed om een beetje geschiedenis over het GPS te weten. De afkorting GPS staat voor Global Positioning System en kende zijn intrede in de jaren ’70. Het systeem vertaald de binnenkomende radiogolven afkomstig van satellieten naar coördinaten van een bepaalde plek. Via deze coördinaten kan men dan de locatie van een voertuig, persoon, dier of een object bepalen. Een GPS Tracker ontvangt het signaal afkomende van het Global Positioning System en stuurt het door met de General Packet Radio Service (GPRS) techniek. Omdat deze techniek werkt over het internet dienen de GPS Trackers te zijn voorzien van een simkaart.

Hoe werkt een GPS tracker?

Nu we weten welke technieken een Tracker gebruikt kunnen we beter uitleggen hoe een GPS Tracker werkt. Door de SIM-kaart te activeren is het systeem verbonden met het internet en kan er via een app of browser ingelogd worden op een online portaal waarin alle data en gegevens tezamen komen. Daar kan men dus de locatie van de Tracker bepalen. Wie denkt dat het daarmee ophoudt vergist zich want met een Tracker kunnen veel meer gegevens gemeten worden. Zo kan er bijvoorbeeld gekeken worden hoe snel er met een boot gevaren wordt, in wat voor tijdsbestek dit was en welke richting deze uitgaat. Geofencing is een functie die gebruik maakt van het Global Positioning System en bakent virtueel een bepaald gebied af. Deze technologie maakt het mogelijk dat u een melding krijgt als uw boot met elektrische aandrijving buiten de safe zone vaart die u ingesteld heeft. Naast deze functies zijn er ook nog volgsystemen met een SOS-knop, tril-alarm, accu-alarm en ingebouwde microfoon.

Nu onze eigen GPStracker in het assortiment zonder abbonemenstkosten

De Onntrack 200 is “de” gps tracker voor je boot zonder abonnementskosten. Met deze compacte gps tracker weet je altijd waar je boot is 24 uur per dag. Door zijn kleine afmetingen is hij makkelijk te plaatsen op de boot. De tracker kan worden aangesloten op de accu aan boord dus geen gedoe met opladen van de batterij van de tracker. De ingebouwde back-up accu zorgt ervoor dat mocht de tracker losgekoppeld worden hij nog 3 dagen actief kan blijven. De gps tracker komt compleet en gebruiksklaar met Nederlandse handleiding en app voor de smartphone. Met de alarmfunctie krijg je een melding op je smartphone wanneer je boot ongewenst in beweging komt. In de historie kun je terug zien welke routes je gevaren hebt. Lees er meer over: GPS tracker boot

4 andere GPS Trackers onder de loep

Jaarlijks worden er steeds meer boten, sloepen en jachten gestolen. Omdat locatiebepaling de voornaamste functie van een volgsysteem is hebben wij 4 GPS Trackers vergeleken op prijs, kwaliteit, accugebruik en eigenschappen. Hieronder kunt u meer lezen over de Trackers van de merken Spotter, Globaltrace, TrackJack en Sentinel.

spotter we care gps tracker

Boot GPS Tracker van Spotter

Spotter is een bedrijf uit Nederland dat zich richt op GPS Track & Trace producten. Primair ontwikkeld als volgsysteem voor personen hebben ze ook een secundaire productenlijn waartoe de Boot GPS Tracker toe behoort. Met de Spotter heeft u een systeem dat in heel Europa werkt en u een veilig gevoel geeft als u niet bij uw boot in de buurt bent.

Voordelen en nadelen

Er zijn verschillende voordelen te benoemen wanneer we naar de GPS Tracker van Spotter kijken. Het voordeel dat opvalt als we naar het slimme design kijken is het compacte formaat van slechts 61 bij 44 bij 16 mm. Het online account maakt dat u geen software hoeft te installeren waardoor het product zeer gebruiksvriendelijk is. Spotter maakt gebruik van een eigen ingebouwde simkaart waardoor uw wel in Europa, maar geen werelddekking heeft. Een ander nadeel is dat het prepaid tegoed vervalt na een bepaalde duur (1, 6, of 12 maanden geldig). Tot slot kan Spotter ook niet ingebouwd worden.

Prijzen en abonnementskosten

De eenmalige kosten van de GPS Spotter bedragen €89,95. Dit is zonder prepaid tegoed. Wanneer u de Spotter voor het eerst geactiveerd heeft zult u merken dat u direct van alle functionaliteiten gebruik kunt maken. Dit is de eerste maand na activering gratis. De prijzen voor het prepaid tegoed beginnen bij 1 maand voor €4,99. 6 maanden kost €26,95 en de prijs voor 12 maanden prepaid tegoed is €47,88. Nieuw tegoed koopt u eenvoudig via het online portaal.

Opvallende producteigenschappen

 • Elke minuut een locatie bij beweging, bij niet varen elke 30 min.
 • Duidelijke nood SOS-knop
 • Er kan een telefoongesprek gestart worden via de app en de drager
 • Gemakkelijk een safe-zone instellen en meldingen ontvangen
 • Europese dekking
 • Hoogste GPS-klasse en databeveiligingsnorm

Accugebruik

De accu van de Spotter gaat maximaal een week mee en is op te laden via de meegeleverde USB-kabel en lader of via de apart te kopen Spotter Dock (€14,95). Gaat u elektrisch varen dan geeft het apparaatje elke 60 seconden weer waar u zich bevindt. Wanneer er geen beweging is geeft de Spotter elke 30 minuten uw locatie coördinaten weer. Gebruikt u het volgsysteem intensief dan gaat de batterij van de accu ongeveer 3 tot 4 dagen mee. Het is wel mogelijk om een externe accu op het Track-en-Trace systeem aan te sluiten.

Globaltrace G650 GPS Tracker

Ook de Globaltrace G650 GPS Tracker werkt door middel van een simkaart met beltegoed. Het volgsysteem is qua formaat (50x50x15mm) nog kleiner dan de Spotter en heeft een lange accuduur van maximaal 30 dagen. Het is de meest betrouwbare en nauwkeurige Tracker in zijn soort met sterk en spatwaterdicht design.

gps tracker globaltrace g65Voordelen en nadelen

Een groot voordeel van de Globaltrace G650 is de ingebouwde magneet. Het apparaatje is eenvoudig vast te maken aan een stalen onderdeel van uw elektrische boot. Via de gratis app kunt u real-time volgen waar uw boot is. Wereldwijde dekking en door de combinatie van GPS, WiFi en LBS tracking heeft u bijna overal locatiebepaling. De batterijduur van 30 dagen is ook een groot voordeel van de Globaltrace G650. Om het volgsysteem permanent van stroom te voorzien dient een extra aansluitset gekocht te worden.

Prijzen en abonnementskosten

Het Globaltrace G650 volgsysteem is aan te schaffen voor €79,95. Een extra aansluitset (continue stroomvoorziening) kost eenmalig €24,95. De GPS Tracker werkt met iedere simkaart voor beltegoed. Een handige tip is het kopen van een zogeheten Simconnect-kaart die 5 jaar lang geldig is. De geldigheid van uw tegoed kan dan niet verlopen. Kosten: €69,95. De kosten voor het opwaarderen van het beltegoed zijn niet meegenomen.

Opvallende producteigenschappen

 • Klein en robuuste buitenkant
 • Magneet voor gemakkelijke bevestiging
 • Alarmfuncties voor geofencing, sabotage, lage batterij en bewegingen
 • Real-tracking

Accugebruik

Zoals we al schreven heeft de Globaltrace G650 een batterijduur van 30 dagen. Wanneer u veelvuldig de real-tracking gebruikt is dit van invloed op de accu. Is aan te sluiten op het stroomnet via de omvormer in de aansluitset. (apart verkrijgbaar)

TrackJack OTM 3 GPS Tracker

In 2009 zag het Rotterdamse bedrijf TrackJack dat de toenmalige bedrijven gespecialiseerd in GPS-producten te hoge kosten doorberekenden aan consumenten en zakelijke gebruikers. Onder de doelstellingen: transparant beleid, betaalbare producten en goede toepasbaarheid voor de gebruiker werken zij nog steeds en hebben zij verschillende toepassingen gerealiseerd. De Trackjack OTM 3 Trackers zijn ideaal voor vaartuigen, voertuigen en materieel dat voorzien is van voedingsspanning en een contactschakeling. Het volgsysteem wordt namelijk geïnstalleerd in het object.

Track Jack gps tracker bootVoordelen en nadelen

Een voordeel van de TrackJack OTM 3 GPS Tracker is dat het een Europese dekking heeft. Het Track-en-Trace systeem werkt via een online account en app op uw smartphone. Verder is het handig dat u een melding ontvangt wanneer de voeding van de boot wordt onderbroken. Een nadeel van het systeem is dat het moet worden ingebouwd. Als u dit niet zelf kan kunnen hier dus nog extra kosten voor gerekend worden.

Prijzen en abonnementskosten

De TrackJack OTM 3 is met de aanschafprijs van €145,- een van de duurdere volgsystemen op de markt. Naast de eenmalige kosten dient er ook jaarlijks abonnement aangeschaft te worden onder de noemer Servicelevel. Er zijn 4 verschillende servicelevels beschikbaar, te weten: Light (€12,95 per jaar), Basic (€25,17 per jaar), Plus (€41,28 per jaar) en FM Light (€83,19 per jaar). Deze laatste is voornamelijk handig bij rittenregistratie en laten we verder buiten beschouwing. Het verschil in servicelevels zit hoe vaak u een locatie afgifte wilt binnenkrijgen en hoe lang de historie bewaard kan worden. Bij Servicelevel Plus 1 maand. Ook de functies verschillen; Servicelevel Light heeft geen diefstal melding en bij Servicelevel Plus kunnen wel de veiligheidszone en snelheidsmeldingen ingesteld worden.

Opvallende producteigenschappen

 • Europese dekking
 • Online account en app waar meerdere accounts aan gekoppeld kunnen worden
 • Track-en-Trace gegevens inzichtelijk in OpenstreetMaps.
 • 4 jaarlijkse Servicelevels
 • Ingebouwd in uw boot, voedingsspanning van uw accu.

Accugebruik

De TrackJack OTM 3 wordt ingebouwd en werkt dus op de voedingsspanning (10 – 30V) van uw voer- of vaartuig. Het gemiddeld verbruik van het apparaatje is ongeveer 65 mA

Sentinel Boat Monitor

Sentinel is een Kroatisch bedrijf dat in 2014 begonnen is met maken van boat monitoring producten. De Sentinel Boat Monitor is het vlaggenschip van de organisatie en ook het enige product dat voor privé boten beschikbaar is. De Fleet Monitor en Sentinel Wifi zijn de andere twee producten in het assortimenten en worden voornamelijk ingezet bij huurboten. De Boat Monitor is een geavanceerde alles-in-één set waarmee u uw boot op afstand in de gaten kan houden. Het werkt allemaal uiterst nauwkeurig via GPS en een simkaart. Via een app op uw smartphone of tablet en met de computer kunt u zo de vele functies en mogelijkheden inzien die dit product machtig is. De Boat Monitor is verkrijgbaar in type A, B en C. Type C is hierin de crème de la crème en type A de basis variant.

Simarine accumontor pakket gps trackerVoordelen en nadelen

Een groot voordeel van de Sentinel Boat Monitor is dat hij heel erg compleet is. Dit product is echt het neusje van de zalm en voor de bootliefhebber die alles op afstand wil kunnen regelen. Het nadeel van dit product is de prijs. De aanschafprijs is aan de hoge kant en als u ook nog alle accessoires erbij wilt hebben loopt de prijs nog verder op. Ook het jaarlijkse abonnement is aan de hoge kant in vergelijking met de anderen.

Prijzen en abonnementskosten

De prijs van de Sentinel Boat Monitor hangt af van het type dat u kiest. Type A heeft een aanschafprijs van €369,-. Type B een prijs van €429,- en Type C van €489,-. Dit is inclusief een 1 jaar basis abonnement ter waarde van €117,-. Met het basis abonnement kunt u maximaal 10 sensoren of waarden uitlezen. Met een extended abonnement van €158,- kunt u maximaal 15 sensoren/waarden uitlezen. Een premium abonnement kost €242,- en is goed voor het uitlezen van maximaal 25 sensoren of waarden. We gaven al even aan dat er ook vele accessoires beschikbaar zijn. Deze beginnen bij een eenmalige €15,- voor een walstroom-bewakingssensor tot de Sentinel HUB van €120,-.

Opvallende producteigenschappen

Standaard bij Type A (€369,-) heeft u deze functionaliteiten:

 • Monitoring van 4 accu’s
 • Een alarm voor de deur
 • Sensor voor monitoren van de bilge
 • Geofencing en ankeralarm
 • Logboek van de route
 • Smartphone app
 • Geschikt voor een accu met 12/24 voltage

Bij Type B (€429,-) heeft u deze functionaliteiten extra of anders t.o.v. type A:

 • 1 accubank tot 60 volt, 3 x accu tot 30 volt
 • 3 sensoren extra
 • Ondersteuning voor NMEA 2000 netwerk en de Sentinel HUB

Type C (€489,-) heeft deze functionaliteiten extra t.o.v. type B:

 • Externe antenne voor aluminium en schepen van staal.

Accugebruik

De Sentinel Boat Monitor wordt direct op de accu en voedingsspanning van uw boot aangesloten. Afhankelijk van het voltage van uw accu kunt u kiezen voor type A (12/24 volt) of type B en C (12/24/36/48 volt).

Inbouw van een GPS track en trace systeem aan boord

Heb je na het lezen nog vragen of wil je een GPS track en trace in je (elektrische aangedreven) boot ingebouwd hebben neem gerust contact met ons op voor de mogelijkheden. Wij leveren nog veel meer modellen dan hierboven beschreven. Dus staat uw keuze er niet tussen het is vast mogelijk.

Over de schrijver
Andre Kuijt directeur / eigenaar van AK Maritime service. Technische dienstverlening voor de beroepsvaart / scheepswerven en rederijen tevens elektrisch varen specialist. AK Maritime Service bestaat sinds 2009 en is in die jaren uitgegroeid tot een brede service verlener. Door de interesse in het elektrisch varen heeft Andre de laatste jaren heel veel ervaring en informatie vergaard die hij regelmatig met de buitenwereld deelt in de vorm van blogs en artikelen.
Reactie plaatsen