09 december 2018 

Elektrisch varen accu's tijdens de winterstalling

Het elektrisch varen seizoen is weer voorbij, de boot in de winterstalling. Maar wat doe je nu met de accu’s die in de boot staan om deze in goede conditie te houden en aan het begin van het seizoen zonder problemen weer te gaan varen. U heeft natuurlijk de boot winterklaar gemaakt volgens onze checklist op de site 🙂 maar in dit blog gaan we wat dieper in op het onderhoud van uw accu tijdens de winter.

sulfatering van de accuEr zijn heel veel misvattingen omtrent het onderhoud van de accu tijdens de winterstalling. Zo word er wel eens gezegd dat je gedurende de winter de accu’s moet “ontladen” en weer “opladen”. Dit is niet waar. Dat is een extra cyclus voor de accu wat uiteindelijk ook de levensduur verkort. Of een andere is dat je de accu’s ontladen weg moet zetten. NEE doe dit niet een accu die te diep ontladen is kan defect raken of er zeker schade van oplopen. Dat zijn dus zo en zo dingen die u niet moet doen tijdens de winter maar wat dan wel?

Handige tips om uw elektrisch varen accu’s tijdens de winterstalling in goede conditie te houden.

  1. Laad de accu’s altijd volledig op voor de winterstalling.
  2. Controleer bij natte accu’s het vloeistof niveau en vul waar nodig bij. Bij natte accu’s kan het ook raadzaam zijn om met een zuurweger de individuele cellen te meten. Dit geeft ook een goed indicatie van de staat van de accu en zo kunt u snel een beschadigde of mindere cel herkennen. (lees hier meer info over het onderhoud van de accu)
  3. Haal alle accuklemmen los van de accu. (hierdoor kan er ook geen lekstroom zijn wat de accu’s leeg trekt)*
  4. Bewaar de accu’s op een droge en vorstvrije plaats. (staat uw boot buiten tijdens de winterstalling? Haal de accu’s eruit en zet ze thuis in de garage)
  5. Controleer regelmatig de spanning van de accu. De accu heeft altijd een interne weerstand, dus ook als er niets op aangesloten is zal de accu langzaam ontladen. Wanneer de spanning van de accu onder de 12,4 volt (24,6v – 48,8v) is gezakt dient deze weer opgeladen te worden. Zorg ervoor dat wanneer de accu’s geladen worden er wel voldoende ventilatie is om de eventueel vrijgekomen gassen goed te kunnen ventileren.
  6. Wanneer uw pakket uit serie – parallel geschakelde accu’s bestaat zorg dat de accu’s in de stalling ook weer op dezelfde volgorde aan elkaar geschakeld worden voor het laden. Dit om te voorkomen dat accu’s elkaar negatief gaan beïnvloeden.
  7. Laat de acculader niet de hele winter aan de accu’s. Zoals bij punt 5. beschreven controleer af en toe de spanning van de accu’s en wanneer deze in de buurt van de 12,4 volt is gezakt laad dan de accu weer volledig op met behulp van een acculader. Zorg voor een acculader van voldoende capaciteit wanneer u niet de acculader uit de boot kunt nemen. De accu heeft een bepaalde spanning en stroom nodig om goed op te laden. Wanneer u alleen een kleine acculader erop zet zal deze al snel denken dat de accu vol is en stopt met laden en gaat dan alleen onderhoudslading uitvoeren wat niet voldoende is om de accu volledig op te laden. Mocht u twijfelen of uw acculader geschikt is vraagt het een specialist.
  8. Voor het terugplaatsen in de boot of wanneer de boot weer te water gaat. Laad de accu’s dan weer een keer volledig op, dan weet u zeker dat het accupakket weer volledig opgeladen is voordat u de eerste keer weer gaat varen.

* Bij het loshalen van de accupolen altijd eerst de minpool en daarna de plus pool loshalen. Bij het aansluiten precies andersom. Eerst de pluspool aansluiten en daarna de minpool.

Heeft u er zelf geen tijd voor tijdens de winterstalling, dan brengen wij u graag in contact met de juiste specialisten bij u in de buurt die ervoor kunnen zorgen dat uw accu’s in top conditie blijven tijdens de winterstalling.

Boot winterstalling accu's

Over de schrijver
Andre Kuijt directeur / eigenaar van AK Maritime service. Technische dienstverlening voor de beroepsvaart / scheepswerven en rederijen tevens elektrisch varen specialist. AK Maritime Service bestaat sinds 2009 en is in die jaren uitgegroeid tot een brede service verlener. Door de interesse in het elektrisch varen heeft Andre de laatste jaren heel veel ervaring en informatie vergaard die hij regelmatig met de buitenwereld deelt in de vorm van blogs en artikelen.
Reactie plaatsen