Wat is een zuivere sinus omvormer

Wat is een zuivere sinus omvormer? Een zuivere sinus omvormer zorgt ervoor dat de uitgaande spanning van de omvormer precies hetzelfde is als thuis uit het stopcontact komt.

Zuivere sinus omvormer

Bij de zuivere sinus omvormer stopt u er dus bijvoorbeeld 12 of 24 volt gelijkspanning is, hier komt dan 220 - 230 volt wisselspanning uit precies hetzelfde zoals thuis uit het stopcontact. Hierop kunt u vrijwel alle apparaten aansluiten zonder dat deze beginnen te storen of problemen geven. Zoals wel het geval kan zijn bij de gemodificeerde sinus omvormers.

Verschil zuivere sinus omvormer versus gemodificeerde sinus omvormer


Hieronder ziet u een plaatje van een zuivere sinus omvormer en een gemodificeerde sinus omvormer. De zuiver sinus omvormer heeft een mooie glooiende sinus en de gemodificeerde sinus omvormer heeft een meer geblokte spanning.

Sinus zuivere sinus omvormer

Probleem van niet zuivere sinus omvormer


Wanneer u geen zuivere sinus omvormer gebruikt zult u merken dat bijvoorbeeld TL verlichting niet zal werken. De oplader van uw elektrische tandenborstel doet het niet. Heeft u een Senseo aan boord en geen zuivere sinus omvormer dan zal deze ook niet goed werken. Gebruikt u een gemodificeerde sinus omvormer dan heeft u een veel grotere kans op storing van uw apparaten. Wanneer een goedkope versie uit China koopt heeft u zelfs kans op veel meer schade. De goedkoop gefabriceerde Chinese omvormers leveren meestal al minder vermogen dan er op de verpakking staat. Een bijkomend probleem is ook nog dat de gebruikte kabels meestal ook te dun zijn. Hierdoor kunnen de kabels warm worden en in het ergste geval zelfs brand aan boord veroorzaken.

Zorg bij de keuze van een omvormer dus altijd dat u goed kijkt naar de mogelijkheden van de omvormer. Zet op een rijtje welke apparaten u erop aan wilt sluiten. Tel het vermogen van deze apparaten bij elkaar op en houdt rekening met de opstart stroom van verschillende apparaten. Bijvoorbeeld een compressor koelkast heeft een aanloop stroom van 8 - 10x de nominale stroom dus een compressor koelkast van 45A heeft een aanloop stroom van wel 450A.
Ben Zieltjens
Door

Ben Zieltjens

op 25 Nov 2021

Hallo daar ik heeft een afterkas generator gekocht hoe kom ik er achter dat het een zuivere sinus heeft gr ben

Reactie plaatsen