Serie parallel schakelen

Serie parallel schakelen

Serie parallel schakelen is een combinatie van de eerder beschreven serie schakeling en parallel schakeling. Bij serie parallel schakelen wordt dus het voltage verhoogd maar ook de capaciteit word verhoogd.

Voorbeeld serie parallel schakelen

Serie parallel schakelen

Wanneer je 4x 12 volt accu van 105ah neemt en deze in serie parallel schakelt krijg je dus 24 volt en 210 ah capaciteit.  Eerst schakel je 2 accu's in serie, dus de plus van één accu met de min van de andere accu. Dit doe je bij de 2 andere accu's ook. Vervolgens verbind je de min van de eerste serie geschakelde accu's met de andere set van serie geschakelde accu's (parallel schakelen). Dit doe je ook met de plussen van de serie geschakelde accu's. Nu heb je een serie parallel schakeling.

Voordeel van serie parallel schakelen


Een voordeel van serie parallel schakelen is dat je de cellen relatief klein kan houden maar toch een grote capaciteit op kan bouwen. Bijvoorbeeld op moeilijk bereikbare plaatsen waar je onmogelijk een accu van 120kg krijgt maar wel een aantal van 30kg.

Nadelen van serie parallel schakelen


Nadeel van serie parallel schakelen is de eventuele onbalans tussen de accu's. Daardoor is het vervangen van 1 accu ook niet echt een optie. Want een nieuwe accu tussen de accu's die al een bepaalde levensduur hebben zal de onbalans alleen maar vergroten en de levensduur voor alle accu's verkorten.

Een optie kan zijn om het risico van onbalans te verminderen om 4x 6volt accu's in serie te schakelen om tot een 24volt systeem te komen van een gewenste grootte. Voor elektrisch varen kan zelfs een optie met 2volt cellen bekeken worden. Levensduur en daardoor dus kosten paar jaar zijn hierbij een stuk gunstiger.

Ook bij serie parallel schakelen geldt weer hetzelfde als bij de andere genoemde schakelingen. Gebruik accu's van hetzelfde merk, capaciteit en productie datum. Wanneer u dit niet doet zal dit de levensduur van de accu's zeer negatief beïnvloeden.
Ton Kolbrink
Door

Ton Kolbrink

op 02 Feb 2021

Bovenste afbeelding staan 2 accu's in serie die tezamen 24 V 210 Ah leveren en in de onderste afbeelding staan 4 accu's in serie/parallel die ook 24V 210 Ah leveren. De bovenste is fout deze moet zijn 24 V 105 Ah

Andre Kuijt
Door

Andre Kuijt

op 02 Feb 2021

Beste Ton, Bedoel je het plaatje boven het artikel? Die is groter maar de website maakt daar een kleiner plaatje van. Het plaatje is eigenlijk dezelfde als in het stuks staat. Want het gaat over serie parallel schakelen.

Reactie plaatsen