Wat is parallel schakelen

Parallel schakelen betekend dat de plus polen met elkaar verbonden worden. Tevens ook de min polen met elkaar verbonden worden. Hierbij blijft het voltage van het accupakket gelijk maar de capaciteit van de accu tel je bij elkaar op.

Voorbeeld parallel schakelen

Dus wanneer je 2x 12volt 105ah accu's hebt en deze parallel schakelt dan heb je dus: 12volt accupakket met een capaciteit van 210ah.

wat is parallel schakelen

In het voorbeeld noemen we 2 accu's parallel, maar je kan dit ook uitbreiden naar 3 - 4 - 5 en zelfs nog meer accu's parallel.  Met iedere accu die je toevoegt verhoog je de capaciteit en blijft het voltage gelijk.

Maatregelen bij parallel schakelen


Wanneer men accu's parallel gaat schakelen moeten de accu's hetzelfde voltage hebben en dezelfde capaciteit. Het mooiste is ook wanneer de accu's van dezelfde productie datum / leeftijd zijn. Doe je dit niet dan zal 1 van de accu's snel defect kunnen raken. Zorg dat de accukabels waarmee je de accu's parallel schakelt van gelijke lengte en dikte zijn. Let bij het aansluiten ook goed op dat je de + met de + verbindt en de - met de -. Nu zult u denken ja natuurlijk, ik kan u verklappen voor heel veel mensen blijkt het toch niet zo natuurlijk te zijn.
Donald van Lier
Door

Donald van Lier

op 05 Jun 2020

Op welke polen van 2 parallel geschakelde accu's moet ik de laad- een gebruikers kabels aansluiten? Ik denk zelf op de - van de ene en + van de andere accu. Kan het kwaad als ik de laad- en gebruikerskabels op de + en - op 1 accu plaats? Alvast dank en groeten. Donald

Reactie plaatsen