Wat is een omvormer

Wat is een omvormer? Een omvormer is een apparaat waarin de ingaande spanning omgevormd word naar een andere uitgaande spanning. Dit kan zijn van 12 volt gelijk spanning naar een 220 volt wisselspanning. Maar het kan ook een 48 volt spanning omvormen naar een 12 volt gelijkspanning.

Meerdere soorten en maten omvormers

Omvormers zijn er dus meerdere soorten, maten en types. Aan boord van boten worden vaak omvormers gebruikt om de spanning van het accupakket (48 volt) om te vormen naar een spanning (12 volt ) waarop de apparatuur werkt. Tevens bij de wat grotere en luxere boten is er vaak een omvormer aanwezig welke 48 volt van het accupakket van de elektrische aangedreven boot omzet naar 220 volt.

omvormer 12 - 24 volt naar 230 volt

Hoe een omvormer kiezen?


Bij de keuze voor een omvormer moet u rekening houden met een aantal punten:

Welke voltage (spanning) heeft mijn apparaat nodig wat ik er op aan wil sluiten. Heeft dit apparaat een groot spanningsbereik? Bijvoorbeeld een telefoon oplader heeft meestal een spanningsbereik van 110 volt tot 240 volt. Deze kunt u prima aansluiten op een gemodificeerde sinus omvormer. Maar een TL lamp of koffie machine (Senseo) kunt u daar bijvoorbeeld weer niet op aansluiten.

Ga bij uzelf na wat is hetgeen ik aan wil sluiten. Dan kijkt u wat het verbruik van deze apparaten is en telt dit bij elkaar op. Hou bij bepaalde apparaten wel rekening met de aanloop stroom. Dit kan bij sommige apparaten tot wel 10x zijn. U heeft bijvoorbeeld een apparaat van 350 watt en een apparaat van 80 watt maar deze heeft een aanloop stroom van 800 watt. Dat is 350 + 800 = 1150 watt kies dan een omvormer van minimaal 1200 watt.

Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen neem gerust contact met ons op. Wij helpen u graag bij het maken van uw keuze. Wij leveren ook een ruim assortiment aan omvormers.

Reactie plaatsen