15 november 2018 

Zonne-energie thuis opslaan

Steeds meer huizen hebben zonnepanelen op het dak liggen. Op dit moment wordt dit gestimuleerd door de overheid. We kunnen de BTW terugvragen van onze investering en kunnen gebruik maken van de salderingsregeling voor het terug leveren van stroom aan het net tegen dezelfde prijs als dat we stroom gebruiken. Deze salderingsregeling gaat vanaf 2021 op de schop en zal dit vervangen worden door een thuisleversubsidie en zal de terug geleverde stroom waarschijnlijk minder opleveren.

Het thuis opslaan van zonne-energie

Tesla powerwall

Foto eigendom van Tesla.com

Een alternatief kan zijn om zelf de opgewekte stroom thuis op te slaan. Overdag met het overschot van energie de batterijen opladen en deze stroom in de avond en s’ nachts gebruiken uit de batterijen in plaats van het energienet. Op dit moment zijn daar een aantal systemen voor op de markt zoals bijvoorbeeld de Tesla powerwall, Victron Energy Storage Hub, LG Chem. Ik verwacht dat er in de toekomst nog vele systemen bij zullen komen.

Groot nadeel van deze opslagsystemen is nog de prijs van enkele duizenden euro’s. Op dit moment is de terugverdientijd van de investering van zonnepanelen nog zo’n 7-10jr. Wanneer je daar de prijs van de thuisbatterij erbij optelt gaat deze terugverdientijd zo maar naar 15-18jr. Dus eigenlijk op dit moment nog niet heel interessant. Als straks de salderingsregeling vervalt en de techniek steeds harder zal gaan omdat er meer systemen verkocht worden zal de prijs van deze thuis opslagsystemen ook naar beneden gaan en kan het voor meerdere huishoudens best eens een interessante optie gaan worden.

Hoe werkt het thuis opslaan van energie?

Hoe werkt thuis opslaan van zonne-energie

Bron: Victron Energy

Zonnepanelen op het dak is leuk alleen leveren ze eigenlijk nooit de stroom op het moment dat je het nodig hebt. Overdag zijn we vaak van huis en verbruiken minder stroom dan aan het einde van de dag en in de avond. Dat zijn ook precies de momenten dat de opbrengst van de panelen minder word en niet voldoende gaat zijn om het verbruik in huis bij te houden. Een goede optie kan dan zijn om de opgewekte energie die overdag niet verbruikt wordt op te slaan in een zogenaamde “thuisbatterij” en dit vervolgens te verbruiken op de momenten dat de zonnepanelen niet meer voldoende opbrengst hebben om het verbruik bij te houden. Maar hoe gaat dit dan in zijn werk.

Om een werkend systeem te krijgen zijn er een aantal onderdelen extra nodig ten opzichte van een “conventioneel” zonne-energie systeem. Er zal een battery met voldoende capaciteit geplaatst moeten worden. De capaciteit van deze batterij is weer afhankelijk van een aantal factoren, bijv of u alleen het huishouden wilt draaien, een elektrische auto wilt kunnen laden of een warmtepomp heeft. Laat deze capaciteit van te voren altijd goed berekenen door een specialist zodat u het meeste rendement van de thuisaccu heeft. Het zou zonde zijn om een dure installatie te installeren en vervolgens nog steeds veel stroom uit het net nodig heeft.

We hebben een lader / omvormer nodig. Deze lader omvormer zorgt ervoor dat de accu geladen kan worden via het elektriciteitsnet en dat gelijkspanning uit de batterij omgezet kan worden naar wisselspanning voor de apparaten in huis. Tevens kan deze bij piekbelasting waarin de batterij niet voldoende stroom levert stroom uit het vaste net halen om zo aan de grotere vraag te voldoen. Deze koppeling met het net zal ook nodig zijn om in de wintermaanden wanneer de zonnepanelen niet voldoende leveren de accu’s weer volledig te laden en je huis nog van stroom te voorzien.

In sommige gevallen is het nodig om de regelaar van de zonnepanelen te vervangen voor een exemplaar wat rechtstreeks de thuis batterij kan laden met het juiste voltage voor een zo optimaal mogelijke spanning bij het laden van de thuisbatterij.

Voordelen van een thuisbatterij:

 Stroomuitval vanuit het net blijft bij u thuis het licht branden en de vriezer werken.

✅ U verbruikt meer eigen opgewekte stroom omdat u niets meer terugleverd aan het net.

✅ Piekbelasting in het elektriciteitsnet wordt minder.

Nadelen van een thuisbatterij:

 Op dit moment nog de prijs van de gehele installatie.

❌ Om geheel zelfvoorzienend te zijn moet er een behoorlijke capaciteit geïnstalleerd worden, hier moet wel ruimte voor zijn.

❌ Niet alle thuisbatterijen werken met alle systemen. Zoek van te voren goed uit wat er met elkaar werkt en of het eventueel later is uit te breiden.

Welke accu is er geschikt voor het thuis opslaan van zonne-energie

Victron eco multi thuis batterij

Bron: Victron energy

Er is keuze uit een aantal soorten accu’s voor het thuis opslaan van energie. AGM accu, tractie accu (nat of gel) en een lithium accu. Waarbij laatstgenoemde natuurlijk een groot voordeel heeft en dat is zijn gewicht. Wanneer u bijvoorbeeld de thuisbatterij boven op zolder wilt plaatsen dan is het een heen gesjouw met lood batterijen en daarbij moet de zolderverdieping ook geschikt zijn om dit gewicht te dragen.

Victron AGM Batterij voor thuisopslag van energie

Bron: Victron energie

De AGM accu is in dit rijtje het minst geschikt doordat de bruikbare capaciteit vrij laag is en het aantal cycli (hoe vaak geladen en ontladen) wat bereikt kan worden ook niet heel hoog ligt. Zo rond de 1000 cycli. Maar de prijs kan je uiteindelijk doen besluiten om toch voor een AGM accu te kiezen.

De tractie accu is de goede middenmoot. Nadeel van de natte versie is dat deze gaat gassen en dus een zeer goed ventilatie nodig heeft, bij gel is dit minder het geval. Maar wel iets om rekening mee te houden in huis. De bruikbare capaciteit van de tractie accu ligt hoger als bij de AGM accu en zit zo rond 50%. Het aantal cycli kan wel oplopen tot 2000 to 2500. Deze accu’s moeten regelmatig volledig geladen worden om geen nadelige invloed te hebben op de levensduur van de accu. Nog een punt van aandacht is het formaat, alleen is dat natuurlijk weer afhankelijk van de benodigde capaciteit.

De lithium accu is in de meeste gevallen de beste optie door gewicht, formaat en energiedichtheid. De bruikbare capaciteit van een lithium accu ligt al gauw op 80% en de efficiëntie van de accu ligt ook hoger als de 2 eerder genoemde accu’s. Als we kijken naar het volume per bruikbare kWh dan neemt de lithium accu +/- 8,7 kubieke cm en bij de tractie accu is dat +/- 15,4 kubieke cm de AGM accu is dan weer iets kleiner met 11,3 kubieke cm. Als we naar het gewicht kijken dan zitten de AGM en Tractie accu vrijwel gelijk met +/- 82 kg per kWh maar de lithium accu is de echte uitblinker met +/- 17kg per kWh.

Conclusie van het thuis opslaan van zonne-energie

Het is op dit moment dus goed mogelijk om je eigen opgewekte energie op te slaan. Alleen of dit al rendabel is over meerdere jaren gezien denk ik niet. Het is natuurlijk leuk om te zien als je s’avonds thuis komt dat de meter stil staat in de meterkast maar het levert nog niet voldoende op om de investering terug te verdienen. Ik verwacht wel dat in de komende jaren deze techniek nog een vlucht gaat nemen en de prijzen van deze systemen gaan dalen en de prijzen van energie gaan stijgen waardoor het thuis opslaan van zonne-energie een hele goede optie gaat zijn.

Over de schrijver
Andre Kuijt directeur / eigenaar van AK Maritime service. Technische dienstverlening voor de beroepsvaart / scheepswerven en rederijen tevens elektrisch varen specialist. AK Maritime Service bestaat sinds 2009 en is in die jaren uitgegroeid tot een brede service verlener. Door de interesse in het elektrisch varen heeft Andre de laatste jaren heel veel ervaring en informatie vergaard die hij regelmatig met de buitenwereld deelt in de vorm van blogs en artikelen.
Reactie plaatsen