20 januari 2015 

Waarom elektrisch varen?

Voor veel mensen is het een vraag waarom elektrisch varen?

Waarom? Nou elektrisch varen is stil en schoon, u heeft geen last van uitlaatgassen dus u ruikt alleen de frisse lucht, het water en de natuur tijdens het varen. Door het ontbreken van trillingen bij een goed gekozen systeem vaart het ook nog eens vele malen rustiger en milieu vriendelijker.

Zenith 12V 12a acculader                     Zenith AGM DC ZL060125                 Minn Kota Endura Max

De elektrische motor is er in vele soorten en maten.

 

Torqeedo 1003     Torqeedo cruise 4.0   Elektrische aandrijving notaris bootje

Iedere elektro motor heeft zijn voors en zijn tegen. Het ene systeem is compact en licht en het andere systeem scheelt veel ruimte en trillingen in de boot. Het belangrijkste bij een systeem is dat het een systeem is dat volledig op elkaar is afgestemd. Hierdoor ontstaan er de minste problemen en heeft u er het meeste plezier van. Wanneer u een hele goede elektro motor heeft maar een accupakket wat veel te klein is, zal het plezier snel voorbij zijn omdat de batterij te snel leeg is. Of wanneer de acculader niet goed gekozen is, waardoor u na een nacht laden maar een half vol accupakket heeft en dus halverwege het rondje erachter komt dat u niet voldoende stroom had.

Ga voor een elektrische aandrijving altijd naar een specialist, welke verstand heeft van elektrisch varen. Vraag desnoods referenties en ga die referenties ook controleren. Zo kunt u proberen te voorkomen dat er een systeem geleverd krijgt wat niet voldoet aan uw wensen.

In een later blog zullen wij verder ingaan op de voors en tegens van bepaalde systemen en accupakketten voor het elektrisch varen. Houd ons blog in de gaten. Wenst u eerder info over bepaalde onderwerpen neem dan gerust contact met ons op.

Mvg,

André Kuijt

[polldaddy poll=8595837]

Over de schrijver
Andre Kuijt directeur / eigenaar van AK Maritime service. Technische dienstverlening voor de beroepsvaart / scheepswerven en rederijen tevens elektrisch varen specialist. AK Maritime Service bestaat sinds 2009 en is in die jaren uitgegroeid tot een brede service verlener. Door de interesse in het elektrisch varen heeft Andre de laatste jaren heel veel ervaring en informatie vergaard die hij regelmatig met de buitenwereld deelt in de vorm van blogs en artikelen.
Reactie plaatsen