17 oktober 2017 

Verplicht elektrisch varen: wat betekent dit voor u?

Het is geen kwestie meer van als, maar van wanneer elektrisch varen het varen met verbrandingsmotor zal vervangen. Dat heeft consequenties voor u als bootbezitter. Vaart u met een verbrandingsmotor, overweeg dan om uw boot om te bouwen naar hybride of geheel elektrisch. Koopt u een nieuwe boot, dan kunt u meteen de juiste keuze maken. 
Over een aantal jaar is elektrisch varen niet langer een keus, maar de norm.

Verplicht elektrisch varen

Op sommige plekken in Nederland is het al verplicht: elektrisch varen. In Giethoorn bijvoorbeeld mogen verhuurbedrijven al sinds 1992 uitsluitend elektrische boten verhuren. Ook op bepaalde plekken in het dorp en het natuurgebied Weerribben-Wieden zijn alleen fluisterboten toegestaan. Hiermee wordt in dit drukke vaargebied de unieke natuur beschermd, de stilte in het gebied bewaard en de stank- en geluidsoverlast voor omwonenden tot een minimum beperkt. Sindsdien volgen veel meer gemeenten. Zo is het u vast niet ontgaan dat er vanaf 2020 alleen elektrisch aangedreven plezierbootjes in de Amsterdamse grachten mogen varen. Kortom: op steeds meer meren, grachten, rivieren en kanalen wordt de walmende buitenboordmotor in de ban gedaan en is ‘groen varen’ verplicht.

De vooruitgang van elektrisch varen

Daarnaast wordt elektrisch varen steeds populairder. Elektrisch varen is de laatste decennia dan ook veel leuker, beter en comfortabeler geworden. Deels komt dit vanwege het bootontwerp. Nieuwe boten zijn een stuk lichter en varen dankzij een betere belijning met veel minder weerstand door het water. De grootste winst voor elektrisch varen wordt behaald met nieuwe accu’s. In tegenstelling tot vroeger, zijn accu’s niet meer loodzwaar, snel leeg of onbetrouwbaar. De nieuwste generatie lithium accu’s zijn licht van gewicht, laden sneller en kunnen dieper ontladen. Dankzij de snelle ontwikkelingen in de elektrische auto-industrie zal deze technische vooruitgang alleen maar verder toenemen. Ten slotte wordt de infrastructuur op het water veel beter toegerust op elektrisch varen, zodat er overal genoeg oplaadpunten beschikbaar zijn.   technische vooruitgang van elektrisch varen  

Wat betekent dit voor u en uw boot?

Wat betekent dit nu allemaal voor de gemiddelde bootbezitter en watersporter? Als u toe bent aan een nieuwe boot, wees dan voorbereid op de toekomst. Weet dat een gemiddelde boot met buitenboordmotor een jaar of 25 meegaat. In deze periode zal de watersport een enorme verandering doormaken, waarbij uiteindelijk ook uw vaargebied emissievrij wordt gemaakt. Koopt u een nieuwe boot met verbrandingsmotor, dan zult u vroeg of laat uw nieuwe boot moeten hermotoriseren. Wijzer is om meteen te kiezen voor een elektrische of hybride aandrijving. Vaart u in een boot die nog vele jaren mee kan gaan, overweeg dan tijdig een hermotorisering van uw bestaande motor. Dan weet u dat u gegarandeerd overal kunt varen, nu en in de toekomst!

De geneugten van elektrisch varen

Nu hebben we het vooral over de verplichtingen met betrekking tot emissievrij varen. Maar elektrisch varen biedt u als watersporter natuurlijk ook veel voordelen. Elektrisch varen staat tegenwoordig synoniem aan genieten. Genieten van de rust, de omgeving en van elkaar. Optimaal onthaasten in een comfortabele omgeving. Een elektrische aandrijving betekend stil varen, minder onderhoud aan de motor en is betrouwbaar. Daarom kies je niet alleen voor elektrisch varen omdat het moet, maar vooral omdat het kan!   elektrisch varen sloep  
Over de schrijver
Reactie plaatsen