23 maart 2017 

Op vakantie in elektrische houseboat met de zon als motor

De lente begint in stijl met een stralende zon aan een blauwe hemel. Met de lentekriebels slaan ook de vaarkriebels in alle hevigheid toe. Friesland Boating is er in elk geval klaar voor. Vanaf dit seizoen maakt de 100% elektrische houseboat deel uit van hun verhuurvloot.  Met deze unieke elektrische boot die vaart op zonne-energie speelt het Friese charterbedrijf in op de vraag naar geruisloze, milieuvriendelijke huurboten en zetten zij zich prominent op de kaart van e-boating!

 

elektrische houseboat van Friesland boating met zonnepanelen

 

Vaarvakantie in Friesland

In Friesland is het big business: bootverhuur. Friesland Boating in Koudum is met 30 boten één van de grote spelers. Bovendien biedt deze Friese bootverhuurder met hun Elfsteden Vaarvakanties een beproefd concept. In een comfortabele houseboat met een geringe doorvaarthoogte, breedte en diepgang kan iedereen zorgeloos de Elfstedenroute varen. Deze 200 km lange route staat garant voor gedenkwaardige vergezichten, historische bruggetjes en elf pittoreske stadjes!

Friesland als koploper binnen elektrisch varen

Friesland is behalve vaarprovincie bij uitstek ook koploper in Europa op het gebied van elektrisch varen. In Friesland varen de meeste pleziervaartuigen met een elektromotor ter wereld. Bovendien stimuleert de provincie de ontwikkeling van e-boating technologie.Friese uitvinders timmeren dan ook wereldwijd aan de weg met innovatieve botenbouw. Met hun 100% elektrische houseboat doet Friesland Boating een significante duit in dit zakje.

Van diesel naar moderne elektrische aandrijving

Als je de houseboten nu zo ziet, verwacht je niet dat deze al sinds 1985 in de vloot meevaren. Van verouderde dieselboot werden ze geheel gemoderniseerd en voorzien van elektrische aandrijving. Afhankelijk van hun lengte zijn de boten uitgerust met een 48 Vdc 10, of 20 kW FischerPanda vloeistof gekoelde synchrone elektromotor. Deze direct drive motoren staan garant voor een prima schroefrendement. Een fluisterstille generator van hetzelfde merk staat standby als er geen laadstroom voorhanden is. Uiteraard zijn de elektrische houseboats voorzien van 4 moderne 24 lithium accu’s, 2 sets van 48volt. Deze Victron accu’s slaan efficiënt de groene energie op die wordt geleverd door de zonnepanelen op het dek. (systeem geleverd door Combinoord en niet door ons geinstalleerd. Dit zijn wel projecten die wij voor u kunnen uitvoeren.)

 

Installatie Hindeloopen elektrische houseboat

 

Een ontspannen vakantie in een luxe elektrische houseboat

Deze technische wapenfeiten zullen op de gemiddelde vakantieganger echter minder indruk maken dan het comfort en gebruiksgemak. De duurzame boten zijn dan ook geheel uitgerust voor een ontspannen gezinsvakantie. Met hun geringe doorvaarthoogte van 160 cm en diepgang van 60 cm, kunnen ze op elke waterweg varen. Zes tot zeven uur varen zonder  bijladen kan zonder problemen. Bovendien is de boot van alle gemakken voorzien. De optimale isolatie, dubbele beglazing en vloerverwarming bieden op elk moment van het jaar comfort aan boord.

Proefvaart op de E-boat show

Als eerste uit het te realiseren elftal elektrische houseboats, ging op 17 maart 2017 de EV950 Hindeloopen te water. Deze vierpersoons huurboot is op zaterdag 1 en zondag 2 april 2017 voor iedereen te bewonderen én te proberen tijdens de E-boat show. Tijdens dit event bij Hoora Watersport te Heeg staan de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van e-boating centraal. Om dit optimaal te beleven, kunnen bezoekers een gratis proefvaart maken in één van de tien verschillende elektrisch aangedreven vaartuigen. De Hindeloopen is daar één van. Wij voorspellen dat de combinatie van luxe comfort, optimaal gebruiksgemak en fluisterstil vaargenot veel indruk zal maken!

 

De Hindeloopen elektrische canal cruiser

Over de schrijver
Andre Kuijt directeur / eigenaar van AK Maritime service. Technische dienstverlening voor de beroepsvaart / scheepswerven en rederijen tevens elektrisch varen specialist. AK Maritime Service bestaat sinds 2009 en is in die jaren uitgegroeid tot een brede service verlener. Door de interesse in het elektrisch varen heeft Andre de laatste jaren heel veel ervaring en informatie vergaard die hij regelmatig met de buitenwereld deelt in de vorm van blogs en artikelen.
Reactie plaatsen