04 november 2016 

Uw elektrische boot winterklaar maken

Wanneer de blaadjes aan de bomen verkleuren en de temperatuur daalt, wordt het tijd om uw boot voor te bereiden op de winter. Hoe u ervoor zorgt dat uw elektrische boot bestand is tegen de vorstperiode en er geen schade aan de accu en de rest van het elektrische systeem ontstaat, hebben wij voor u in deze checklist gezet. Uw elektrische boot winterklaar maken is even een klusje, maar de beste manier om uw boot schadevrij de winter te laten overleven en het nieuwe vaarseizoen zonder vervelende verrassingen te kunnen beginnen!

Uw elektrische boot winterklaar maken doet u zo

De winterperiode is een zware tijd voor uw elektrische boot, zelfs in een overdekte winterstalling. Er is dan ook een aantal maatregelen dat u moet nemen om uw boot zonder schade te laten overwinteren:

   1. Laad de accu’s volledig en houd ze op peil
   2. Zorg voor voldoende antivries in uw watergekoelde regelaar / elektromotor
   3. Vul uw drinkwater systeem met drinkwater antivries
   4. Vul eventuele buitenboordafsluiters met antivries
   5. Leeg en reinig het vuilwatersysteem en vul met antivries
   6. Bescherm de walaansluiting en stekkers tegen vocht
   7. Plaats vochtvreters aan boord
   8. Verwijder lekwater uit de bilge van de boot

1. Laad de accu’s volledig en houd ze op peil

Voorkom schade aan de accu’s door ze volledig te laden voordat de boot de winterstalling in gaat.  Worden accu’s met te weinig lading weggezet, dan zullen ze door hun interne weerstand nog verder worden ontladen en daardoor schade oplopen.Laad de accu’s volledig en houd ze op peil Als u in het voorjaar de accu’s weer oplaadt, zult u merken dat ze geen stroom meer opnemen, veel te weinig stroom afgeven en u veel minder lang op een acculading kunt varen. Heeft u natte accu’s, controleer dan ook het vloeistofniveau om te voorkomen dat de platen droog komen te staan tijdens de winterstalling. Ook dit kan schade aan de accu toebrengen. Vul de accu bij nadat de accu’s volledig geladen zijn. Houd de accu’s ten slotte op peil door ze tijdens de winterstalling aan de druppellading te leggen.  Zonder druppellading moet het accupakket iedere 2 tot 3 maanden weer volledig worden geladen met een goede acculader.

2. Zorg voor voldoende antivries in uw watergekoelde regelaar / elektromotor

RefractometerKoelvloeistof meterHeeft u een watergekoelde regelaar of elektromotor? Zorg dan voor voldoende antivries tot minimaal -25°C – in het systeem. Bij een inboard systeem stelt u met een refractometer of antivries meter de vorstbestendigheid van de vloeistof vast. Het advies is om deze minimaal boven de -25°C  graden te houden. Maakt u gebruik van buitenwaterkoeling dan voegt u antivries aan het systeem toe. Draai de buitenboordafsluiter dicht, haal het deksel van het inlaatfilter, start het koelwaterpompje en schenk daarna de antivries in het systeem totdat er antivries uit de overboord vandaan komt. Dan kan het koelwaterpompje weer uit en is uw systeem volledig gevuld met antivries. Gebruik bij voorkeur milieuvriendelijke antivries (bijv. Sjippie eco antivries)

3. Vul uw drinkwater systeem met drinkwater antivries

Maak uw drinkwater systeem winterklaar door de tank te legen en vervolgens te vullen met een laag drinkwaterbestendige antivries (bijv. Eurol nautic frost protector). Laat daarna de kraan even lopen zodat ook de pomp en leidingen volledig voorzien zijn van antivries. Wanneer u aan het nieuwe vaarseizoen begint, spoelt u de tank en het systeem goed door voordat u ze weer in gebruik neemt.

4. Vul eventuele buitenboord afsluiters met antivries

Wanneer u aan boord buitenboord afsluiters hebt, zorg dan dat deze ook met antivries worden gevuld. Maak op een plek boven de waterlijn een slang los naar de afsluiter en giet daar langzaam antivries in. Doordat de dichtheid van antivries hoger is – en dus zwaarder – zal het door de leiding naar beneden lopen. Laat er voldoende inlopen zodat er voldoende naar beneden stroomt, zonder dat het teveel wordt verdund. Sluit vervolgens de afsluiter. Hierdoor is ook de afsluiter zelf voorzien van anitvries en zal deze niet kunnen bevriezen.

5. Leeg en reinig het vuilwatersysteem en vul het met antivries

Leeg de tank van uw vuilwatersysteem en spoel deze schoon. Vul hem vervolgens met een laagje antivries. Maak ook het vuilwatersysteem leeg en vul die met een laagje antivries. Laat daarna de vuilwaterpomp nog heel even draaien. Hierdoor zal uw hele vuilwatersysteem beschermd zijn tegen bevriezen. Heeft u nog een onderwaterlijn toilet? Vul deze dan met voldoende antivries en draai de afsluiter even dicht, zodat die ook voorzien wordt van antivries. Laat de rest van de antivries in het toilet staan.

6. Bescherm de walaansluiting en stekkers tegen vocht

Bescherm de walaansluiting en alle andere stekkers aan dek door ze bijvoorbeeld in te smeren met een klein laagje zuurvrije vaseline. Dit beschermt tegen vocht en voorkomt corrosie.

7. Plaats vochtvreters aan boord

Vochtvreter

Tijdens de winter zal vocht onvermijdelijk toeslaan aan boord. Voorkom zoveel mogelijk vochtschade en schimmelplekken op uw interieur door op verschillende plekken vochtvreters te plaatsen. De korrels van calciumchloride die in de kunststof container zitten, zullen een groot deel van het vocht absorberen.

8. Verwijder lekwater uit de bilge van de boot

Zorg dat de bilge van de boot leeg en schoon is. Pomp al het bilge water uit de boot en maak de bilge schoon voordat deze de winterstalling in gaat

Voorkom problemen of erger!

Wanneer u bovenstaande checklist zorgvuldig naloopt, is uw elektrische boot goed beschermd tegen een vorstperiode. Uw boot winterklaar maken op deze manier voorkomt bevriezing aan boord en daardoor eventuele gescheurde leidingen en/of afsluiters. En dat laatste zou uw boot in het ergste geval zelfs kunnen laten zinken! Ziet u er tegenop om dit karwei zelf te doen, schakel dan een vakman in. Want niets is vervelender dan uw vaarseizoen te beginnen met een hoop problemen aan boord – of zelfs geheel zonder boot!

 

winter klaar schip

 

 

Hulp winterklaar maken

Over de schrijver
Reactie plaatsen