18 november 2018 

Torqeedo’s nieuwe producten voor elektrisch varen gepresenteerd op de Mets

Torqeedo heeft op de Mets 2018 zijn nieuwe motoren en batterijen gepresenteerd. Op dit moment hebben ze motoren van 500W tot 50kW. Dit gamma gaat nu uitgebreid worden met de nieuwe lijn elektrische aandrijvingen tot 100kW. Dit betekent dat het maximale vermogen verdubbeld met wat er nu verkrijgbaar was. Ook de kleinere Travel 1003 (wordt 1103), power batterij en ultra light motoren krijgen een update en zijn verbeterd.

100kW Torqeedo deep blue motors

De 100kW deep blue motoren range is ontwikkeld in 2Torqeedo deep blue 100kw motor varianten, water verplaatsende schepen en de andere voor speedboten. De deep blue 100i 2400 heeft hogere toeren en 390Nm wat gelijk beschikbaar is dit moet ervoor zorgen dat de speedboot makkelijker en sneller uit het water komt ten opzichte van een conventionele verbrandingsmotor.  Dan is er ook de deep blue 100i 900. Deze versie heeft dus een veel lager toerental wat hem veel beter geschikt maakt voor de waterverplaatsende schepen. Torqeedo geeft zelf aan dat deze geschikt is voor schepen tot wel 37 meter lang en omschrijft zelf de nieuwe Deep Blue range als uitstoot vrije power, ultieme trekkracht, weinig onderhoud en voorzien van hoge capaciteit batterijen met BMW technology.

Deep blue BMW i3 accu 

De Deep Blue range maakt gebruik van de BMW i3 accu’s. BMW heeft recent de batterij een update gegeven en de capaciteit van de accu is gestegen naar 42,2 kWh. (Wat voorheen 33kWh was.) Dit zorgt dus voor een aanzienlijke vaartijd vergroting van wel 30%. De capaciteitstoename heeft er niet voor gezorgd dat de batterij ook groter geworden is. De afmeting van het batterijpakket is wel gelijk gebleven. Dus de nieuwste autotechniek wordt ook toegepast op het water. De batterij kan in 1,5 uur tot wel 75% geladen worden. Moet er wel bijverteld worden dat de walaansluiting dan wel voldoende krachtig moet zijn om ook snel te kunnen laden. Ook op deze batterij geeft Torqeedo weer 9 jaar capaciteitsgarantie.

Torqeedo voert ook updates door aan de kleinere motoren

Torqeedo travel 1103C elektrische buitenboord motorNiet alleen de grotere range motoren zijn onder handen genomen ook de Torqeedo travel 1003 elektrische buitenboord motor is vernieuwd. De Travel motoren zijn ontwikkeld voor kleinere boten en dinghies tot max 1500kg. Een veel gehoorde klacht van het oude model was het geluid. Doordat de motor gebruikt maakte van een tandwieloverbrenging voor een zo hoog mogelijke efficiëntie hadden de motoren een behoorlijke geluidsproductie welke je eigenlijk niet zou willen bij een elektrische buitenboordmotor. Bij dit nieuwe type, de Travel 1103 C motor is de tandwiel overbrenging achterwege geladen en is de elektromotor direct drive. Hierdoor is het nieuwe type een stuk stiller t.o.v. het oude model. De 1103C is voorzien van een 915Wh batterij pakket wat op de vertrouwde plek bovenop de motor zit.

Nieuwe 24 volt Torqeedo power lithium batterijTorqeedo power batterij 24 - 3500

Torqeedo heeft niet alleen zijn I3 batterij een upgrade gegeven maar ook de bekende Torqeedo power batterij 24 – 3500 krijgt voor modeljaar 2019 een flinke upgrade en een capaciteitstoename van 30% maar de gewichtstoename is maar 800gram. Totaal gewicht van de batterij net boven de 25kg (25,3kg) De batterij heeft nu een capaciteit van 3500Wh wat neerkomt op 138Wh/kg. De nieuwe batterij maakt gebruikt van liNMC (lithium, nikkel, magnesium en cobalt) cellen welke een hogere energiedichtheid hebben en een veel langere levensduur dan normale lood accu’s. Ze kunnen ook een hoger ampères aan tot wel 180A. Met de 1700W snellader is de accu in net geen 2 uur weer volledig geladen. De batterij is voorzien van een 5-laags veiligheidssysteem (BMS) welke ervoor zorgt dat er niet te hoge stromen kunnen lopen, niet overladen kan worden, niet te diep ontladen, geen kortsluiting mogelijk en te hoge temperaturen. De power batterij 24 – 3500 is zoals gebruikelijk bij Torqeedo volledig waterdicht met een rating van IP67.

Ultralight model krijgt ook een upgrade voor 2019

Torqeedo ultralight 403 A Kayak motorOok het ultralight model krijgt voor modeljaar 2019 een upgrade. Een nieuwe montage beugel. Wat het monteren en transporteren moet vergemakkelijken. Torqeedo geeft aan dat met de vernieuwde GPS de vissers kan helpen om naar hun favoriete plek te navigeren. Er zullen 2 batterijen beschikbaar komen de 320 en 915Wh versie. Met de grotere batterij zou je in theorie met een snelheid van 2.3kn een afstand van 62miles moeten kunnen halen. (Afhankelijk van wind en stroom natuurlijk) De bevestiging is aangepast hiermee is met een handomdraai je kayak omgebouwd naar elektrisch vaartuig.

 

Al met al een aantal mooie updates van Torqeedo. Zeker bij de Travel het ontbreken van de tandwiel overbrenging waardoor deze een stuk stiller zal zijn is een hele mooie update maar ook de nieuwe lithium power batterij 24 – 3500 is een goede upgrade ten opzichte van het oude model.

Over de schrijver
Andre Kuijt directeur / eigenaar van AK Maritime service. Technische dienstverlening voor de beroepsvaart / scheepswerven en rederijen tevens elektrisch varen specialist. AK Maritime Service bestaat sinds 2009 en is in die jaren uitgegroeid tot een brede service verlener. Door de interesse in het elektrisch varen heeft Andre de laatste jaren heel veel ervaring en informatie vergaard die hij regelmatig met de buitenwereld deelt in de vorm van blogs en artikelen.
Reactie plaatsen