05 mei 2019 

Torqeedo travel 1103 C stilste elektrische buitenboord motor van Torqeedo ooit

Torqeedo heeft begin 2019 het nieuwe topmodel in de travel serie geïntroduceerd de Torqeedo travel 1103C.  Het vernieuwde model is vele malen stiller geworden dan de eerdere serie Travel modellen. Dit hebben ze weten te bereiken door de gearbox achter de motor gemonteerd zat en de schroef aandreef te laten vervallen. Hierdoor ben je het geluid van de tandwielen in de gearbox kwijt en wordt er maximaal 33dB aan geluid geproduceerd. 33dB is een vergelijkbaar geluid van een fluisterend gesprek. Dat is voor een buitenboord motor heel weinig. Wij gaan dit binnenkort in de praktijk testen en meten om te zien of deze waardes ook gehaald gaan worden.

torqeedo-travel-1103 c de stilste elektrische buitenboordmotor

Voor welke boten is de Travel 1103 C geschikt

De Travel 1103C is vergelijkbaar met een 3pk verbrandingsmotor. De motor is met name geschikt voor bijboten tot maximaal 5mtr en zeilboten tot 7 meter met een maximaal gewicht van 1500kg. Maar houdt er wel rekening mee, dat als er op open water gevaren wordt met een boot van 1500kg en er is een flinke wind, dat het moeite kan kosten om de boot vooruit te krijgen en daardoor de accu dus snel leeg kan zijn. Voor het invaren van de haven en passeren van bruggen of voor bijboten om even boodschappen te gaan doen of de hond uitlaten is het een prima motor. Zeker door het lage gewicht is hij ook prima mee te nemen en de accu is los te nemen van de motor om zo ook makkelijk op te kunnen laden.

Hoe lang kan ik varen met de accu van de Travel 1103C

Met een elektrische buitenboord motor met accu is het belangrijk om te weten hoe lang je varen kan op één acculading. Torqeedo geeft de volgende specificaties. Accucapaciteit is 915Wh. Als je volgas zou varen houdt hij dit 50min vol. Als je de economische snelheid zou varen 70% van het vermogen dan kun je 2,5 uur varen. Wanneer je heel rustig vaart kun je ruim 5 uur varen. Dan zijn op zich voor zo’n klein motor met accu van een totaal gewicht van net boven de 17kg geen verkeerde waardes.

Wat kost de Torqeedo travel 1103 C

De 1103C is het topmodel van de Travel range en is dus ook de duurste. Een prijs van €2250,- voor de kortstaart is voor een motor die heel stil is en een accucapaciteit heeft van 915Wh een redelijke prijs. Een vaak gehoorde klacht bij de Torqeedo motoren was het geluid. Dat hebben ze met dit nieuwe model eruit weten te halen. Die ontwikkeling kost geld en je krijgt er wel een hele stille motor voor terug.

Technische gegevens Travel 1103C

Vermogen (opgenomen)1100 W
Vermogen (voortstuwend)520 W
Efficiëntie (overall)49%
Vergelijkbaar met benzinemotor van3 PK
Accu capaciteit915 Wh
Voltage29,6 V
Gewicht (compleet)17,3 kg. (S)
17,9 kg. (L)
Gewicht (zonder accu)11,3 kg. (S)
11,7 kg. (L)
Gewicht accu6,0 kg.
Staartlengte62,5 cm. (S)
75,5 cm (L)
Staartstuk trim mogelijkhedenhandmatig, 4 standen
OpklapbaarJa, 70°
Standaard propellorv10/p1100
Maximaal toerental1450 tpm.
Besturing en bedieningGashendel aan de motor of op afstand met
traploze regeling vooruit-vrij-achteruit en
boordcomputer met display

Wenst u meer informatie ontvangen over dit model Torqeedo neem gerust contact met ons op.

torqeedo-travel-1103-elektrische-buitenboordmotor

Over de schrijver
Andre Kuijt directeur / eigenaar van AK Maritime service. Technische dienstverlening voor de beroepsvaart / scheepswerven en rederijen tevens elektrisch varen specialist. AK Maritime Service bestaat sinds 2009 en is in die jaren uitgegroeid tot een brede service verlener. Door de interesse in het elektrisch varen heeft Andre de laatste jaren heel veel ervaring en informatie vergaard die hij regelmatig met de buitenwereld deelt in de vorm van blogs en artikelen.
Reactie plaatsen