22 september 2015 

Hybride tegenover diesel elektrisch

Hybride en diesel elektrisch worden vaak in de volksmond als zelfde genoemd. Dit is niet terecht.

hybride aandrijving

Hybride tegenover diesel elektrisch

Hybride tegenover diesel elektrisch zijn 2 totaal verschillende systemen. Hybride betekend dat het vaartuig 2 manieren van voortstuwing heeft. Danwel elektrisch, via accupakket, danwel mechanisch via diesel/benzine aandrijving. Bij diesel elektrisch is er altijd sprake van een elektrische voortstuwing.

Hybride systeem

Bij Hybride word er een keus gemaakt door de schipper in welke voortstuwings modus hij wil varen. Elektrische voortstuwing of diesel/benzine direct. Dit heeft meestal te maken met de accucapaciteit of de snelheid die het schip moet varen om bijvoorbeeld het IJsselmeer over te laten steken.

Diesel elektrisch

Diesel elektrisch is een systeem waarbij altijd elektrisch word gevaren. Dus de schroef word altijd aangedreven door een elektromotor. Alleen kun je dus met behulp van een generator zorgen dat de elektromotor van stroom word voorzien als de spanning in de accu’s te laag word. Torqeedo heeft bijvoorbeeld zo’n systeem alleen spreken ze hier zelf van Hybride misschien dat ik ze dat toch eens uit moet leggen dan.

Deep blue diesel elektrisch

Bedrijfszekerheid van de systemen

Wanneer men gaat kijken naar de bedrijfszekerheid van de systemen betekend het dus dat je met het hybride systeem altijd kan terugvallen op de verbrandingsmotor als voortstuwing deze mogelijkheid heb je niet wanneer je een diesel elektrisch systeem hebt.

Over de schrijver
Andre Kuijt directeur / eigenaar van AK Maritime service. Technische dienstverlening voor de beroepsvaart / scheepswerven en rederijen tevens elektrisch varen specialist. AK Maritime Service bestaat sinds 2009 en is in die jaren uitgegroeid tot een brede service verlener. Door de interesse in het elektrisch varen heeft Andre de laatste jaren heel veel ervaring en informatie vergaard die hij regelmatig met de buitenwereld deelt in de vorm van blogs en artikelen.
Reactie plaatsen