01 mei 2019 

Hollex elektrische aandrijving By Exalto

Exalto is in 2019 op de markt gekomen met een nieuwe elektrische aandrijving genaamd Hollex. De motoren worden in Nederland geproduceerd en zijn er voorlopig in een range van 4.0, 7,5 en 10kW. Exalto geeft aan elektrisch varen voor de prijs van een dieselmotor. Met vanaf prijzen van € 5950 incl BTW compleet met accupakket voor 4 uur varen komt dat wel aardig in de buurt.

Hollex elektrische motoren

Hollex elektrische aandrijvingDe Hollex elektrische motoren werken in stilte, ze drijven direct de schroefas aan er is geen keerkoppeling nodig. Er wordt gebruik gemaakt van een borstelloze elektromotor. De gebruikte techniek is beproeft en zorgt voor een makkelijke installatie. De standaard garantie is 2 jaar of zelfs 5 jaar. Dat geeft wel aan dat ze zelf veel vertrouwen hebben in hun product.

De ervaring die Exalto heeft in aandrijfsystemen voor schepen zorgt ervoor dat ze een complete elektrische aandrijving kunnen leveren van schroef tot aan het display. Op basis van gewicht, waterlijn lengte en het toerental kunnen ze ook advies geven over de schroefasinstallatie en eventueel de schroef aanpassen. Exalto geeft aan dat het complete systeem inclusief accu niet duurder is dan de moderne dieselmotoren. De makkelijke inbouw, beperkte onderhoud helpen daar ook aan mee.

De elektrische aandrijving is geschikt voor sloepen, kajuit- en zeilboten. De motoren zijn ook prima te gebruiken als hybride oplossing naast een dieselmotor.

Welke elektromotor heb ik nodig?

Er is geen boot hetzelfde. De ene boot is breed de andere licht waardoor iedere boot weer anders vaart en eigenlijk een ander advies nodig heeft als het gaat om het vermogen. Maar niet alleen de boot bepaald het vermogen het vaargebied speelt daar ook een rol in. Beschut water vraagt minder vermogen dan open en ruim vaarwater. Hollex geeft gemiddeld het volgende advies:

Hollex elektrische aandrijving vermogens advies

Kant en klaar pakket voor elektrisch varen

Het Hollex elektrische aandrijfsysteem komt volledig compleet en kant en klaar om in te bouwen. Standaard geleverd met Loodzuur accupakket.

Hollex EP 4.0kW – 48 volt – € 5950,- ( 4 uur vaartijd) € 7995,- (8 uur vaartijd)

Hollex EP 7.5kW – 48volt – € 8150,- (4 uur vaartijd) € 9395,- (8 uur vaartijd)

Hollex EP 10.0kW – 48volt – €8950,- (4 uur vaartijd) € 11925,- (8 uur vaartijd)

De volgende onderdelen zitten er allemaal bij in:Hollex batterij indicator

 • Hollex AC elektromotor luchtgekoeld, motorkap en motorsteunen
 • Unieke 48volt motorcontroller inclusief koelelement en behuizing
 • 200 Ampère relais
 • Bedienings hendel voor het voor en achteruit schakelen + gasgeven
 • Klemflens motorzijde
 • Hoofdstroomschakelaar
 • Contactslot
 • ANL zekeringhouder incl zekering
 • Loodzuur accupakket incl 5 meter accukabel (tegen meerprijs andere type accu’s mogelijk)
 • Standaard batterij monitor (voor resterende vaartijd en accustatus)Hollex walaansluiting

Er zijn ook verschillende opties te verkrijgen:

 • Walstroom set met aardlekschakelaar en 15 meter kabel € 135,-
 • Walstroom set deluxe RVS met aardlekschakelaar en 15 meter kabel € 365,-
 • Acculader 48V / 50A voor loodzuur accu of Gel accu € 1155,-
 • Acculader voor LifePO4 Li-ion accu € 1330,-
 • Aanvullende 3 jaar garantie dan komt het totaal op 5 jaar garantie (vraag naar voorwaarden) € 300,-
 • Schroefassysteem met flexibele koppeling, as, lager en schroef € op aanvraag

Hoe lang kan ik dan varen met het accupakket?

Op een normale kruissnelheid kunt u de hele dag varen. Maar een hele dag op de motor varen, is vaak niet nodig. Ga na wat u met de boot wilt doen, dan kunt u een passend accupakket kiezen. Kleinere of grotere accupakketten zijn ook mogelijk. Kijk hiervoor in onze prijslijst. Hier een voorbeeld:

Vaartijd Hollex elektrische aandrijving

Welk accupakket u ook kiest en hoe lang u ook wilt varen, laden kunt altijd in één nacht. Hoe groter de capaciteit van de accu’s, hoe groter het laadvermogen van de acculader.

Meer info: https://www.exalto.com/nl-nl/hollex-ep

Over de schrijver
Andre Kuijt directeur / eigenaar van AK Maritime service. Technische dienstverlening voor de beroepsvaart / scheepswerven en rederijen tevens elektrisch varen specialist. AK Maritime Service bestaat sinds 2009 en is in die jaren uitgegroeid tot een brede service verlener. Door de interesse in het elektrisch varen heeft Andre de laatste jaren heel veel ervaring en informatie vergaard die hij regelmatig met de buitenwereld deelt in de vorm van blogs en artikelen.
Reactie plaatsen