03 juni 2015 
in auto

Hoe Optima accu laden, met dynamo of acculader.

Wij krijgen vaak de vraag hoe Optima accu laden om er zo lang mogelijk plezier van te hebben. Hieronder zullen wij beschrijven hoe u dit kunt doen.

Hoe Optima accu laden

Optima yellow top 75ah

Hoe optima accu laden

De Optima accu kan geladen worden met een dynamo of een acculader.

Het laden van een optima accu dient als volgt te gebeuren:

Met een dynamo dient de spanning minimaal 13,65Volt – 15,0 volt zijn.

Wanneer u een batterij lader gebruikt geldt het volgende:

  • Constant voltage 13,8 tot 15 Volt 10amp voor 6 – 12hrs
  • Float Charge 13,2 tot 13,8 volt 1 amp
  • Snelladen Max 15,6 Volt geen max ampere zo lang temperatuur onder de 50 graden blijft.

Bij cyclisch of serie applicatie van 14,7 volt is er geen stroom limiet zo lang temperatuur onder de 50 graden blijft. Wanneer laadstroom onder de 1amp zakt moet er nog minimaal 1 uur geladen worden met 2amp. De meeste acculaders welke een speciale AGM stand hebben of een winterstand zullen aan deze voorwaarden voldoen. Bijvoorbeeld een C-tek acculader is uitermate geschikt om uw Optima accu op te laden.

Wanneer aan deze voorwaarden word voldaan zult u lang kunnen genieten van uw Optima accu.

Het niet volledig opladen van de Optima accu kan de levensduur verkorten en de prestatie van de Optima accu doen afnemen.

Kunt u een Optima accu ook laden met een druppelladen?

Ja, u kunt een Optima accu laden met ieder type accu mits de spanning juist is ingesteld. Als de acculader continue is aangesloten moet de spanning zijn ingesteld op maximaal 13,8volt en een maximale stroomsterkte van 1 Amp.

Kan ik een isolator gebruiken met een OPTIMA?

Ja, u kunt vrijwel elk type batterij scheider of solenoïde is geschikt voor een Optima. Het belangrijkste is dat de laadspanning binnen de grenswaarden blijft die door Optima worden aanbevolen. Wanneer een Optima samen met een conventionele batterij wordt gebruikt, moet het systeem elke batterij apart bijladen. Vergeet niet dat sommige isolatoren een spanningsdaling kunnen veroorzaken. Let erop dat de laadspanning op de accu hoog genoeg is. Voortdurend te laag bijladen van de batterij resulteert in vroegtijdige uitval en verminderde capaciteit.

Wanneer u bovenstaande gelezen heeft u antwoord op de vraag hoe Optima accu laden.

Over de schrijver
Andre Kuijt directeur / eigenaar van AK Maritime service. Technische dienstverlening voor de beroepsvaart / scheepswerven en rederijen tevens elektrisch varen specialist. AK Maritime Service bestaat sinds 2009 en is in die jaren uitgegroeid tot een brede service verlener. Door de interesse in het elektrisch varen heeft Andre de laatste jaren heel veel ervaring en informatie vergaard die hij regelmatig met de buitenwereld deelt in de vorm van blogs en artikelen.
Adema
Door

Adema

op 24 Feb 2016

Opwelke stand moet Victron Centaur 12/40 om een optima te laden (1-2-3)

Andre
Door

Andre

op 24 Feb 2016

Beste heer Adema,De Optima is een zogenoemde AGM accu de Victron Centaur heeft 3 dipswitches. De moeten als volgt staan: links naar beneden / midden omhoog / rechts naar beneden.Nog wel even een aanvullende vraag welk model Optima accu en hoeveel heeft u erin staan en staan er nog meer accu's aangesloten op de acculader? Want 40A is een flinke hoeveelheid laadstroom die niet zomaar naar 1 Optima accu geladen kan worden.Heeft u nog meer vragen stel ze gerust.Mvg, Andre Kuijt

Enno
Door

Enno

op 11 Aug 2016

Mijn Optima YTS5.5L is na een jaar al overleden. Dit is gebeurd toen de camper voor een grote reparatie bij de garage is geweest. Volgens de dealer is dit door lekstroom of sluiting veroorzaakt (geen garantie dus). Ik heb een Fraron lader met temperatuur sensor die 14,6 Volt kan leveren. Ik heb deze echter in het kampeer display nooit zo'n hoge stroom zien leveren. Paar vragen dus; kan het zijn dat de temperatuur sensor niet geschikt is om te gebruiken bij deze accu, kan het zijn dat er toch een fout in de accu zelf heeft gezeten en tot sluit, heeft de dealer een punt? Bij voorbaat dank. Vriendelijke groet, Enno

Andre
Door

Andre

op 11 Aug 2016

Beste Enno,Zie je mailbox.Mvg,Andre Kuijt AK Maritime Service

Mart
Door

Mart

op 24 Oct 2016

Hallo. Kan het zijn dat een Optima niet oplaad bij een te hoge laagspanning? Ik heb een camper met twee geheel lege optimas en ik meet een laagspanning van bijna 18v. De accu's zijn een half jaar oud, ik heb ze gelukkig met een losse lader wel weer aan de gang gekregen.

Andre
Door

Andre

op 25 Oct 2016

De laadspanning van 18volt is zeer hoog wanneer het een 12volt systeem betreft. Wanneer de Optima's hiermee geladen worden zullen ze stuk gekookt worden en de accu's zwaar beschadigen. Is deze laadspanning van een dynamo? Dan zou ik de spanningsregelaar laten controleren, is het een acculader dan zou ik deze ook laten controleren door een specialist.

Wil
Door

Wil

op 21 Feb 2017

Hallo, ik heb een YellowTop YTS 4.2 (8012-254) waarvan ik me afvraag of ik m wel goed oplaad? Ik gebruik een engelse lader, stokoud, maar met goede zware trafo, naar keuze 6/12 volt. max 6 amp. Als ik befin te laden geeft de meter (nog met naald) 2,5 amp aan. Na een tiental uren geeft hij onder de 1 amp aan. De spanning tijdens het laden over de polen is 14,67 volt, vrijwel constant. Als ik de lader loshaal loopt de poolspanning over een minut of vijf terug naar 12,54 volt. Lijkt me normaal. Maar toch ontlaadt de accu zichzelf weer vrij snel en lopen de prestaties bij belasting ook, naar mijn idee, te snel terug. Wat doe ik verkeerd?

Andre
Door

Andre

op 21 Feb 2017

Beste Wil ik heb je een mail met wat uitleg gestuurd. Ben bang dat de acculader niet helemaal de juiste laadkarakteristiek heeft voor de genoemde AGM accu.

Chris
Door

Chris

op 05 Aug 2017

Met welk zonnepaneel en omvormer kan je een yellow top 74 Ah opladen ?

Andre
Door

Andre

op 12 Aug 2017

Chris,In principe kun je met de meeste zonnepanelen de accu opladen mits daar een goede MPPT op aangesloten wordt welke een AGM laadprotocol heeft. Ik adviseer wel om regelmatig de accu op te laden met een geschikte AGM acculader om te zorgen dat de accu wel regelmatig volledig vol geladen wordt.

wouter merkx
Door

wouter merkx

op 30 Mar 2018

Waar zijn de optima 400en1200 accu laders te koop en wat kosten deze?

Andre Kuijt | AK Maritime Service
Door

Andre Kuijt | AK Maritime Service

op 30 Mar 2018

Beste Wouter, stel deze vraag even aan de klantenservice van optima eu. Wij hebben ze niet in het assortiment in ieder geval.Klantenservice: E-mail: info-nl@optima-batterien.eu Tel.: +32 (0) 2 709 40 40OPTIMA klantenservice Johnson Controls Autobatterie N.V./S.A. De Kleetlaan 3 B - 1831 Diegem

Sofie
Door

Sofie

op 07 May 2018

Hallo, Wij willen een Enduro EM303+ halfautomaat mover, met grote rollen, Yellowtop 4,2-55Ah accu, MET EEN volautomatische 10A Enduro AS1210 druppel/lader, kopen. Kan deze druppelaar bij deze accu ?

Erik
Door

Erik

op 18 May 2018

Hoi, ik heb 55Amp autoaccu en voor het boordsysteem wil ik een 55Amp yellow accu toevoegen. Hiertussen zit een 'intelligent' Cyrix 12/24 relais die bij voldoende voltage van de dynamo de accu's samenvoegd. Kan dit op deze manier werken?

Michel
Door

Michel

op 31 Jul 2018

Hallo, Ik was van plan een van deze aan te schaffen : Optima Yellow Top 55Ah S-4.2 Optima Yellowtop YT S 5,5L en heb deze lader : ctec 12v multi xs 3600 nu zou ik graag weten als deze hiervoor geschikt is. alvast bedankt.

Michel
Door

Michel

op 31 Jul 2018

Optima Yellow Top 75Ah S-5.5 deze moest het zijn ipv yt s 5.5l

Andre Kuijt | AK Maritime Service
Door

Andre Kuijt | AK Maritime Service

op 31 Jul 2018

Michel, De Ctek Multi XS3600 geeft 3.6A in principe zou het kunnen. We adviseren normaal 10% van de capaciteit te gebruiken dus minimaal 5A. Gebruik je de accu niet iedere dag ontlaad je hem niet heel diep kan het met de XS multi 3600. Houdt er rekening mee dat het laden iets langer duurt en dat je de lader wel op de winter * stand = AGM stand zet.Mocht je meer vragen hebben stel ze gerust.

Marjan
Door

Marjan

op 17 Aug 2018

Hoi, ik heb een Blue Top 4,2 55AH. Die gebruik soms met grote ontlaadstromen, terwijl de lader in te stellen is op een constante spanning: wat is dan de beste spanning?

Edmond
Door

Edmond

op 20 Aug 2018

Ik heb een Optimate 6 lader. Is deze geschikt om een lege YellowTop batterij weer tot leven te wekken?

Marcel
Door

Marcel

op 18 Jul 2019

Ik heb een KIP caravan met een ingebouwde CERS 30-D. Dit systeem laadt de aangesloten accu. Is de laadkarakteristiek van de CERS 30-D geschikt voor de Optima YT S 4.2 12V 55Ah ?

Jaap Bood
Door

Jaap Bood

op 05 Aug 2020

Beste Andre, mijn startaccu op de boot (Northstar 145Ah) had het na 11 jr begeven. Vervangen door een Optima yellowtop (75Ah). Werkt prima. Na alle discussie over laadstroom zojuist gemeten wat mij standaard dynamo levert. Dit is 14.8 V. Mijn vraag is, is het dan nog zinvol om een externe laadregelaar (bv Alpha pro, zoals ik gebruik voor de huisaccu’s aan boord) aante schaffen, of is dit wat overbodig?

Arno
Door

Arno

op 09 Jul 2021

Beste Andre, ik heb in mijn VW camper 2x 75AH yellowtop accus, een Citrix ct scheidibmgsrelais en een Noco Genius g7200 Acculader en laad op AGM stand. De accu's zijn 3 jaar oud en lijken nu al sterk aan capaciteit achteruitgegaan. Theoretisch zou ik met mijn verbruikers , kleine compressorkoelkast ledlampjes een waterpompje 72 uur op de accu's moeten kunnen draaien maar dat lukt nu al geen 24 uur meer. Ik heb het stroomverbruik van alle gebruikers gemeten en daar geen afwijking gevonden. Recent gaf de acculader een storingsmelding dat de Accu de spanning niet vasthoud. Wat doe ik verkeerd of kan er misgegaan zijn?

Reactie plaatsen