16 augustus 2016 

Elektrische vleugelboot

Quadrafoil een elektrische vleugelboot. De elektrische vleugelboot komt door zijn draagvleugels al bij een snelheid van 12km/u uit het water wat een spectaculair gevoel geeft.

Quadrafoil elektrische vleugelbootElektrische vleugelboot

De vleugelboot wordt aangedreven met een elektrische buitenboordmotor van 3,7Kw. De boot inclusief motor en accu’s weegt slecht 330kg. Door het lage gewicht en doordat de boot snel uit het water komt kan de vleugelboot een afstand tot wel 50km op 1 acculading halen. (model Q2A)

Het Q2S model heeft een maximale snelheid van wel 40 km/u. Door zijn uitgekiende ontwerp is de vleugelboot uiterst stabiel en heeft een zeer hoge koersvastheid. Door deze vorm zult u ook vrijwel geen last hebben van spatwater in de elektrische vleugelboot.

Veiligheid van de elektrische vleugelboot

Ook met de veiligheid van de elektrische vleugelboot zit het wel goed. Door het speciale ontwerp is de boot onzinkbaar. De boot heeft een botsbeschermingssysteem deze vangt de krachten bij een eventuele botsing op. Daardoor zal de vervolgschade voor boot en passagier beperkt zijn bij een aanvaring. De boot wordt ook geleverd inclusief veiligheidspakket, te weten reddingsvesten, peddel en een waarschuwingsfluit.

Stuurconsole elektrische vleugelbootDe Stuurconsole van de vleugelboot

Met zijn wat futuristische uiterlijk en zijn gadgets is het een stuurconsole van de toekomst lijkt het wel. Het stuur is voorzien van een touchscreen waarop u de snelheid, acculading en huidige verbruik af kunt lezen. Het stuur is afneembaar en dient gelijk als sleutel. Wanneer het stuur niet aanwezig is kan de motor niet gestart worden. De boot is simpel stuurbaar met het goed in de hand liggende stuur.

De vleugel

Door het ontwerp van de vleugel krijgt hij bij een voorwaartse beweging een opwaartse stuwing en tilt zo de vleugelboot uit het water. Hierdoor word de weerstand in het water tot een minimum beperkt. Het stuursysteem wat gepatenteerd is zit volledig geïntegreerd in de vleugels. De vleugels zorgen er ook voor dat de boot onder vrijwel iedere omstandigheid de boot horizontaal in het water blijft.

2 modellen van de elektrische vleugelboot

Momenteel is de Quadrafoil er in 2 modellen. De Q2A en de Q2S. Beide modellen hebben in de basis dezelfde gegevens. Lengte van net geen 3 mtr, basis gewicht van 100 kg (ex accu’s) en een maximale breedte van 2,5mtr. Het verschil zit hem in de motorisering.

De Q2A is voorzien van een 3,7KW elektrische buitenboordmotor en heeft een maximale snelheid van 30km/u. Het accupakket van 4,5 Kwh geeft een maximaal bereik van 50 km.  De Q2S heeft een 5,5KW elektrische buitenboordmotor en een maximale snelheid van 40km/u.  Het accupakket van 10 Kwh geeft een maximaal bereik van 100km. Dit zal niet op een snelheid van continue volgas zijn.

Quadrafoil in Nederland

Quadrafoil word in Nederland vertegenwoordigd door vleugelboot.nl uit Echtenerbrug (frl). Dit bedrijf levert en serviced de Quadrafoil elektrische vleugelboten voor Nederland.

Quadrafoil nederland

Over de schrijver
Andre Kuijt directeur / eigenaar van AK Maritime service. Technische dienstverlening voor de beroepsvaart / scheepswerven en rederijen tevens elektrisch varen specialist. AK Maritime Service bestaat sinds 2009 en is in die jaren uitgegroeid tot een brede service verlener. Door de interesse in het elektrisch varen heeft Andre de laatste jaren heel veel ervaring en informatie vergaard die hij regelmatig met de buitenwereld deelt in de vorm van blogs en artikelen.
Reactie plaatsen