29 juni 2019 

Elektrische aangedreven Damen Canal Cruiser

Damen shipyards heeft in samenwerking met verschillende Amsterdamse reders een volledig elektrisch aangedreven rondvaartboot ontwikkeld. De boot is 14 meter lang en kan 60 personen vervoeren. Het is een modulair platform waar iedere reden voor zijn eigen opbouw kan kiezen. De basis is de romp en de aandrijving volledig elektrisch met een groot accupakket voor een volledige dag varen. Met een diepgang van 1.30 mtr en een doorvaarthoogte van 1.90 mtr kan deze rondvaartboot makkelijk door vrijwel iedere stad varen.

Elektrische rondvaartboot met schuifdakDe rompvorm is zo ontwikkeld dat deze een minimale weerstand geeft en minimale golfhinder geeft. De meeste energie wordt verbruikt tijdens het manoeuvreren, door de installatie van de roerpropeller kan er veel nauwkeuriger worden gemanoeuvreerd en is daar minder energie voor nodig. De boegschroef is zo ontworpen dat deze een minimale cavitatie geluid produceert. Wat weer erg prettig is voor de schipper en passagier.

De geïnstalleerde permanent magneetmotor voor de voortstuwing heeft voldoende vermogen om de bij een noodstop de boot binnen 2 scheepslengtes tot stoppen te brengen.

De rondvaartboot is voorzien van energiezuinige LED-verlichting (navigatie en interieur). Tevens is er als noodvoorziening een 24volt systeem aanwezig welke voor minimaal 30min stroom geeft bij problemen. De vloeren zijn voorzien van grootte inspectie luiken om zo makkelijk bij alle onder de vloer aanwezige componenten te kunnen bij eventuele problemen.

Het doordachte warmtepomp systeem zorgt voor een goed klimaat aan boord en energiezuinig. Dit kan zomers zelfs voor extra verkoeling zorgen zodat de passagiers een optimale ervaring hebben. Bij de ramen zijn zogenaamde convector kachels geplaatst om condensvorming op de ramen te beperken en het uitzicht voor de passagiers zo goed mogelijk te maken. Onder iedere stoel zit een zwemvest in doordachte opbergvakken verwerkt.Open top elektrische rondvaartboot

Informatie afkomstig van: http://www.rondvaartboot.com/

Over de schrijver
Andre Kuijt directeur / eigenaar van AK Maritime service. Technische dienstverlening voor de beroepsvaart / scheepswerven en rederijen tevens elektrisch varen specialist. AK Maritime Service bestaat sinds 2009 en is in die jaren uitgegroeid tot een brede service verlener. Door de interesse in het elektrisch varen heeft Andre de laatste jaren heel veel ervaring en informatie vergaard die hij regelmatig met de buitenwereld deelt in de vorm van blogs en artikelen.
Alexander
Door

Alexander

op 31 Mar 2023

Hoi Andre, Wat kost deze boot?

Andre Kuijt
Door

Andre Kuijt

op 31 Mar 2023

Alexander, dan zul je even contact op moeten nemen met Damen Shipyards dat kan ik je zo niet vertellen.

Reactie plaatsen