Welke onderdelen nodig voor ombouw naar elektrisch varen

Welke onderdelen nodig voor ombouw naar elektrisch varen


Welke onderdelen nodig voor ombouw naar elektrisch varen is een vraag die niet makkelijk te beantwoorden is. Bij iedere boot zijn andere wensen van de eigenaar, verschillende maten en gewichten, verschillende vaargebieden en de gewenste eigenschappen van de elektrische aandrijving. In de basis heb je wel een aantal onderdelen nodig die wel te benoemen zijn wanneer je voor een bepaalde aandrijving kiest. Wij zullen voor de verschillende elektrische aandrijving de basis onderdelen aangeven.

Onderdelen elektrische inboard aandrijving


elektrische inboard motor

Wanneer u kiest om de huidige inboard verbrandingsmotor te vervangen voor een elektrische inboard aandrijving heeft u nodig:
 • een elektromotor (vele elektromotoren zijn geschikt te maken om te komen op de huidige motorsteunen)
 • Koppeling elektromotor naar de huidige schroefas
 • Regelaar welke past bij de elektromotor en het gekozen accupakket. (de regelaar regelt en controleert de elektromotor, word meestal meegeleverd)
 • Accupakket welke voldoet aan uw gewenste vaartijd
 • Accukabel en connectoren welke alle componenten met elkaar verbindt
 • Stuurstroom kabels om de controle sensoren te verbinden
 • Wanneer de huidige regelaar geen uitlezing heeft over verbruik / resterende vaartijd etc. adviseren wij een batterij monitoring systeem te installeren. (Bijv. Victron BMV)

Onderdelen ombouw naar elektrische buitenboord motor


Elektrische buitenboord motor

Wanneer u kiest om uw huidige buitenboordmotor te vervangen voor een elektrische buitenboord motor heeft u nodig:
 • Een elektrische buitenboord motor welke past op uw huidige buitenboord motorsteun (meestal geïntegreerde regelaar)
 • Een accupakket welke zorgt voor de gewenste vaartijd
 • Accukabels en connectoren welke het accupakket en de elektrische buitenboord motor verbind
 • Wanneer er geen geïntegreerde optie is voor verbruik en resterende vaartijd zoals bij bijv. een Torqeedo installeer dan een batterij monitoring systeem bijvoorbeeld een Victron BMV.

Onderdelen ombouw naar elektrische POD motor


Torqeedo elektrische POD motor

Wanneer u kiest voor elektrische POD motor voor de ombouw naar elektrisch varen. Kunt u geen gebruik maken van huidige systemen welke misschien al in de boot aanwezig zijn. U kunt wel weer gebruik maken van de ruimte die vrijkomt door de inboard te verwijderen en deze te benutten voor het plaatsen van het accupakket. U heeft wel de volgende onderdelen nodig:
 • Een elektrische POD motor om onder de boot te monteren
 • Regelaar welke past bij de gekozen POD motor (word meestal geleverd met de POD motor)
 • Accupakket welke voldoet aan uw gewenste vaartijd. (bekijk het artikel hoe lang kan ik elektrisch varen)
 • Accukabels en connectoren welke het accupakket en de elektrische POD motor verbinden

Heeft u na het lezen van dit artikel vragen omtrent de benodige en gewenste aandrijving voor uw boot vul de gerust het contact formulier in en wij nemen spoedig contact met u op.
Henk Roelofs
Door

Henk Roelofs

op 06 Jan 2021

Geachte,Ik heb reeds een mail gestuurd, maar nog geen reactie gekregen. Corona sluiting? Mijn vraag is de volgende: ik heb een Dierak 950 paviljoen. Nu met Peugeot indenor motor 54 pk. Wat kost een vervanging met hybride motor omdat wij ook naar Frankrijk en Berlijn willen kunnen varen met 8 vaar uren per dag. Wij klussen niet zelf. De excel sheet om te downloaden werkt niet, vandaar deze vraag.

Van Loven Emmanuel
Door

Van Loven Emmanuel

op 28 May 2016

Geachte,daar de motor uit een kleine speedboot(Reinell 6 m) onherstelbaar stuk is vroeg ik mij af of het interessant zou zijn deze door een electrische aandrijving te vervangen.Wat heb ik hiervoor nodig om toch een aanvaardbare tijd en aan behoorlijke snelheid te kunnen varen,en wat is de kostprijs aub Mvg Emmanuel 0032 476 535843

Reactie plaatsen