Waaruit bestaat walstroom aansluiting

Waaruit bestaat walstroom aansluiting


Waaruit bestaat walstroom aansluiting of wat hebben we allemaal nodig voor de walstroom aansluiting op onze boot is een vraag die wij regelmatig krijgen. Een vereiste voor elektrisch varen is een goede walstroom aansluiting voor de voeding van de acculader. Zorg dan ook voor een veilige en goed gekeurde oplossing.

Walstroom aansluiting

 

Walstroom aansluiting set

Een goede walstroom aansluiting set bestaat uit de volgende onderdelen:
  • CEE walstroom kabel met aangegoten stekkers
  • CEE invoerdoos opbouw danwel inbouw
  • CEE 16A zekering met aardlekautomaat incl kastje
  • CEE stopcontact. U kunt ook de acculader rechtstreeks op de 16A zekering aansluiten zonder tussenkomst van stopcontact.

Walstroom kabel


De walstroom kabel is in de meeste gevallen een opvallende gele kleur. Deze gele kleur is eraan gegeven zodat hij opvalt en mensen er minder snel over zullen struikelen. Wanneer u op zoekt ben naar een walstroom kabel kijk dan altijd goed dat het een flexible kabel is, voorzien van de juiste stekkers. Normaal gesproken 1 zijde voorzien van een CEE steker en de andere zijde moet gelijk zijn aan de aansluiting aan boord van uw boot.

Zekering automaat (16A) met aardlek


Waarom plaatsen we een zekering automaat met aardlek in de walstroom? Dit doen we omdat de kabels van het boordnet en ook van de walstroom kabel een beperkte diameter hebben. Dit heeft tot gevolg dat de belasting beperkt is. Om te voorkomen dat er teveel stroom gaat lopen door de kabels en hierdoor te warm worden en zelf in het ergste geval brand kunnen veroorzaken gebruiken we een zekering. De zekeringautomaat schakelt zichzelf uit wanneer de stroom boven een ingestelde waarde komt.

U zult zeggen ja maar de wal aansluiting op de steiger is toch ook voorzien van een zekering, ja dat is waar maar u bent zelf verantwoordelijk voor de veiligheid van de installatie aan boord. Niet alle jachthaven, ligplaatsen zijn altijd voorzien van de juiste installaties.

Reactie plaatsen