Elektrisch varen friesland
arrow_drop_up arrow_drop_down
15 oktober 2015 

Elektrisch varen friesland

Elektrisch varen Friesland word steeds meer bekend. De lokale overheid is dit ook steeds meer aan het stimuleren dat heeft in 2015 geresulteerd in de eerste electric only route in Friesland. Deze route in Friesland mag alleen elektrisch gevaren worden. Elektrisch varen is schoon en stil. U heeft geen last meer van geluid en trillingen van de verbrandingsmotor en u hoeft zich op deze routes dus niet te storen aan het motor geluid van een ander. Tevens lopen er nog 2 projecten waarna het aantal op 3 elektrisch varen only komt in de provincie friesland

vaarrondje Heeg

In 2015 was vaarrondje Heeg de eerste elektrisch varen only vaarroute van Friesland. U gaat vanaf Heeg over de Idsegeasterpoel naar Oudega en dan via het Ringwiel en Sandmar weer terug naar Heeg. De gemeente heeft voor deze route zelfs een aantal duikers en bruggen verhoogd om dit mogelijk te maken.

Elektrisch varen friesland

Vaarrondje Butenfjild

Na de zomer 2015 is gestart in het natuurgebied Bûtenfjild met de aanleg van de volgende elektrische route, genaamd ‘Bûtenfjildroute’ ten oosten van Leeuwarden. Eind 2014 bereikten de provincie en gemeenten Dantumadiel en Tytsjerksteradiel een akkoord voor de aanleg van de 2de elektrisch varen only route. De nieuwe vaarverbinding loopt vanaf de Grutte Wielen bij Leeuwarden naar de Swemmer bij Zwaagwesteinde. Volgens planning is de Bûtenfjildroute eind 2016 klaar.

Vaarroute butenfjild

Vaarrondje Reidmar

Op korte termijn start 2015 of begin 2016 krijgt Fryslân zelfs een derde electric-only route: de ‘Reidmarroute’. Samen met de provincie heeft gemeente Súdwest-Fryslân daarvoor de financiering rond gekregen. Het nieuwe vaartraject is een voormalige kanoroute vanuit Bolsward over de Blauhûsterpuollen naar Oudega. De Reidmarroute komt onder andere langs de meertjes It Fliet, het Reidmar en het Sipkemar te liggen.

elektrisch varen route friesland Reidman

Oplaadpunten elektrisch varen Friesland

Soms kan de batterijcapaciteit van uw boot een probleem zijn om een volledige route elektrisch te varen. Op de website van friesemeren.nl is een handig kaartje waarop u kan kiezen voor elektrische oplaadpunten zo ziet u in 1 oogopslag of er een oplaadpunt voor u in de buurt zit.

http://www.friesemeren.nl/nl/op-de-kaart

 

Vaarroutes Friesland

Buiten dat er nu dus de eerste elektrisch varen only routes zijn in Friesland zijn er nog vele andere routes in Friesland waar u heel mooi kan varen met uw elektrische boot. De Elfsteden vaarroute is daar 1 van. De elfstedenroute word niet iedere winter geschaatst omdat er niet altijd voldoende ijs ligt in ons landje, maar het is wel zeker dat hij ieder vaarseizoen bevaren kan worden. De route start in Leeuwarden en eindigd op de Bonkefeart. Toch leuk om te kunnen zeggen dat je met je boot de volledige elfstedenroute gedaan hebt. Wanneer je deze route gaat varen neem dan de tijd om de steden te bekijken waar je doorheen vaart en te genieten van alles wat je tegenkomt tijdens de route. Het mooist is natuurlijk om dit elektrisch varend te doen, althans dat is een mening die ik heb. Hier vind u de complete route beschrijving van de elfstend vaarroute gemaakt door de provincie friesland in het friese meren project: FRM_Elfstedenvaarroute-NL_LR.

Zo zijn er nog vele routes in Friesland te varen welke ook prima elektrisch varend te doen zijn. Meer informatie over vaarroutes in Friesland vindt u hier: friesemeren grenzeloos-varen vaarroutes

Over de schrijver
Andre Kuijt directeur / eigenaar van AK Maritime service. Technische dienstverlening voor de beroepsvaart / scheepswerven en rederijen tevens elektrisch varen specialist. AK Maritime Service bestaat sinds 2009 en is in die jaren uitgegroeid tot een brede service verlener. Door de interesse in het elektrisch varen heeft Andre de laatste jaren heel veel ervaring en informatie vergaard die hij regelmatig met de buitenwereld deelt in de vorm van blogs en artikelen.
Reactie plaatsen

Wij gebruiken Cookies