07 maart 2022 

Brandblusser voor aan boord ook geschikt voor lithium batterijen

Brand aan boord is iets wat je niet wilt meemaken, iets wat je eigenlijk zo en zo niet wilt meemaken. Maar als het dan gebeurd moet je wel weten welke brandblusser je kan gebruiken om het vuur te doven. Wij zetten een aantal dingen voor je op een rijtje.

Voor de verschillende branden zijn verschillende type brandblussers. Bij branden spreken we van klassen. Hieronder een overzicht van de klassen;

Brandklassen A,B,C,D en F

Waarom bestaat brandklassen E niet meer?

Voorheen hadden wij ook nog de klasse E voor elektrische branden. Alleen elektriciteit kan van zichzelf niet branden het zijn de andere stoffen / materialen die ervoor zorgen dat het gaat branden. Daardoor is klasse E een aantal jaren geleden wettelijk geschrapt.

Welke type branden aan boord

Aan boord van uw schip, camper of caravan  zult u een aantal verschillende type branden tegen kunnen komen. A en B zijn wel de meest voorkomende. Welk type blusser kunt u nu het beste aanschaffen. Heeft u dan voor alle branden een andere blusser nodig? Nee dat is niet nodig. Het kan wel handig zijn om verschillende type blussers te hebben. Wij adviseren om een sproei-schuimblusser en een Co2 blusser aan boord te hebben. De grote van de blusser hangt ook af van de grote van uw vaar of voertuig. We begrijpen dat u geen 6kg schuim en 5kg Co2 blusser op een klein bootje kwijt kan. De Co2 blusser heeft als groot voordeel dat hij geen resten achter laat en zorgt ook niet voor nevenschade door het blussen. Let bij de sproei-schuimblusser goed op dat u deze vorstvrij opslaat in de winter. Wanneer het schuim bevroren raakt zal deze niet meer goed werken.

Waarom geen poeder blusser? Poederblusser is een heel goed blus middel maar heeft als groot nadeel dat het flink wat neven schade kan geven. Wanneer dit niet direct professioneel word schoongemaakt geeft dit jaren later nog storingen aan de systemen.

Speciale blusser voor lithium branden

Vaart U elektrisch of heeft U een lithium huishoudaccu in de camper of caravan. Wist U dat er tegenwoordig ook brandblussers zijn voor branden waar lithium batterijen bij betrokken zijn? Denk aan de telefoon, tablet of laptop maar ook steeds meer boten, campers worden uitgerust met lithium accu's. Wanneer deze niet goed beveiligd zijn en beschadigd raken, oververhit tijdens het laden kan het misgaan. Wanneer het misgaat in een lithium batterij word de chemische energie omgezet in elektrische energie, de speciale samenstelling van het blusmiddel zorgt ervoor de deze chemische reactie minder makkelijk kan plaats vinden waardoor het vuur dooft.

Wij werken samen met JBB Brandbeveiliging voor het advies en levering van de brandpreventie en blusmaterialen. Mocht u informatie willen neem gerust contact met ons op voor de mogelijkheden.

Over de schrijver
Andre Kuijt directeur / eigenaar van AK Maritime service. Technische dienstverlening voor de beroepsvaart / scheepswerven en rederijen tevens elektrisch varen specialist. AK Maritime Service bestaat sinds 2009 en is in die jaren uitgegroeid tot een brede service verlener. Door de interesse in het elektrisch varen heeft Andre de laatste jaren heel veel ervaring en informatie vergaard die hij regelmatig met de buitenwereld deelt in de vorm van blogs en artikelen.
Reactie plaatsen