22 oktober 2015 
in auto

Anderson stekker (connector)

Anderson stekker

Anderson stekker (connector) is de stekker om te gebruiken in kabels waar hoge stromen lopen. Bij het elektrisch varen bijvoorbeeld lopen er hoge stromen van het accupakket naar de regelaar, of wanneer u een elektromotor voor het vissen heeft zit deze vaak direct aangesloten op de accu. Wanneer u daar een Anderson stekker (connector) tussen maakt, kunt u makkelijk de elektromotor op de accu aansluiten en weer los maken. Met een Anderson stekker (connector) bent u altijd verzekerd van een goede en veilige connectie tussen de kabels. U kunt hem ook gebruiken voor een acculader op de accu, u maakt dan een stukje draad op de plus en de min van de accu aan het einde daarvan maakt u een anderson stekker (connector) aan de plus en min laaddraad van de acculader maakt u ook een Anderson stekker en wanneer u bijvoorbeeld de accu uit de boot pakt en mee naar huis neemt kunt u makkelijk de acculader aansluiten op de accu om te laden.

Anderson stekker connector met kabels

Anderson stekker (connector) types

De Anderson stekker (connector) is er in verschillende types. Dit gaat dan met name om grote cq gelinkt aan amperage of aan kleur voor de verschillende systemen.

SB50 is de stekker welke geschikt is voor max 50Ampere en standaard voor 16mm2 draad, de SB120 max 120 ampere standaard geschikt voor 25mm2, SB175 geschikt voor max 175 ampere en een draaddikte van 50mm2 en de SB350 welke voor max 350 ampere is en voor 70mm2 draaddikte.

Voor de kleur heeft Anderson power company een overzicht gemaakt, dit houdt niet in dat daar niet vanaf te wijken is. Wij gebruiken bij de elektrische motoren van 12volt ook vaak de rode, of voor het aansluiten van een acculader van 12volt ook een grijze of rode stekker.

Anderson
Kleur
Anderson
voltage
Geel
12 V
Oranje
18 V
Rood
24 V
Grijs
36 V
Blauw
48 V
Groen
72 V
Zwart
80 V
Bruin
96 V
Paars
120 V
Wit
144 V
Roze
n/a

Anderson stekker (connector) met kabel

Monteren van een Anderson stekker (connector)

Het monteren van een Anderson stekker (connector) kan op 2 manieren. De eerste manier is de contacten van de Anderson stekker op de draad knijpen met een perskabeltang. De tweede manier is om de contacten op de draden te solderen. Strip 1cm van de draad, daarna vertint u eerst het stukje draad wat u net gestript heeft, nu verwarmd u het contact en vult hem groot en deels met soldeer, op het moment dat u de soldeerbout eruit trekt steekt u de draad in het contact en houdt hem daar even vast totdat deze wat afgekoeld is en de draad vastzit. Dat doet u met beide contacten en steekt deze daarna in de stekker. Let hierbij goed op de plus en de min van de stekker. Want dat is ook 1 van de voordelen van deze stekker er is geen contrastekker van. De SB50 stekker rood past altijd op de SB50 stekker rood. Maar wel altijd goed opletten wanneer u de contacten erin steekt dat deze op de juiste plaats zitten plus op + en min op – dan zal er ook nooit verkeerde polariteit kunnen ontstaan.

Solderen anderson stekker

Video voor montage van Anderson stekker

Over de schrijver
Andre Kuijt directeur / eigenaar van AK Maritime service. Technische dienstverlening voor de beroepsvaart / scheepswerven en rederijen tevens elektrisch varen specialist. AK Maritime Service bestaat sinds 2009 en is in die jaren uitgegroeid tot een brede service verlener. Door de interesse in het elektrisch varen heeft Andre de laatste jaren heel veel ervaring en informatie vergaard die hij regelmatig met de buitenwereld deelt in de vorm van blogs en artikelen.
Reactie plaatsen