09 augustus 2016 
in auto

220 volt aan boord (boot, sloep, camper of caravan)

U wilt graag 220 volt aan boord van uw boot, sloep, camper of caravan? Er is tegenwoordig heel veel mogelijk om dit voor elkaar te krijgen. Van goedkope oplossingen tot dure oplossingen. Alleen is het wel zaak dat u voor uzelf eerst goed duidelijk heeft waar u de 220 volt voor nodig heeft. U wilt bijvoorbeeld uw telefoonbatterij op kunnen laden of een koelbox op 220 volt gebruiken aan boord.

Omvormer 12 – 24 volt naar 220 volt

omvormer 12 - 24 volt naar 230 volt

U kunt de 12 – 24 volt uit de accu omvormen naar 230 volt door middel van een omvormer. Omvormers zijn er in verschillende soorten en maten. Gemodificeerde sinus omvormers of sinus omvormers welke een zuivere sinusstroom hebben. De gemodificeerde sinus omvormers zijn alleen geschikt voor apparaten met een groot ingangsspanningsbereik. Heeft uw apparaat echt 220 – 230volt nodig kies dan altijd voor een zuivere sinus omvormer (bijvoorbeeld senseo apparaat). Deze zuivere sinus omvormers zijn duurder maar wanneer verkeerde omvormer gebruikt kunnen deze apparaten niet goed werken, oververhit raken of zelfs kapot gaan.

Hoe werkt een omvormer

Een omvormer gaat aan de ene kant 12 – 24 of zelfs 48 volt gelijkstroom van een accubank in, dit word inwendig in de omvormer omgevormd tot een 220 volt wisselstroom. Dit gebeurt door een zogenaamde wisselrichter, die uit halfgeleiders bestaat welke in een brugschakeling staan.

Sinus omvormer en zuivere sinus omvormer

Sinus zuivere sinus omvormerAls u denkt van dat is een mooie goedkope omvormer dan is deze 9 – 10 keer een sinus omvormer. Bij de sinus omvormer is de sinusgolf van de wisselspanning niet helemaal zuiver is en de spanning zal hierdoor fluctueren. Een aantal apparaten werken hier prima op maar een deel van de apparaten zal hier niet goed op werken. (bijvoorbeeld TL verlichting)

Zuivere sinus omvormers vormen de gelijkspanning exact om naar dezelfde spanning zoals deze thuis uit het stopcontact komt. Hier zullen alle apparaten goed op werken. Het nadeel is dat deze omvormers tot wel 3 keer duurder zijn dan de sinus omvormers dit komt door de vele elektronica welke in het apparaat verwerkt zit. De zuiver sinus omvormer heeft ook als voordeel dat hij in rust stand / hij staat wel aan maar word niet gebruikt ook een lager ampère verbruik (ca. 1 amp) heeft dan de sinus omvormer (1,5amp).

Hoe bepaal ik welke omvormer ik nodig heb

U zorgt er eerst voor dat u goed in kaart brengt wat u met de omvormer wilt gaan doen om vast te stellen welk vermogen u nodig heeft. Kijk bij het kiezen van de omvormer altijd naar het continue vermogen en niet naar het piek vermogen. Het piekvermogen van een sinus omvormer is bij de meeste modellen maar 25 – 30 msec. beschikbaar. U heeft bijvoorbeeld een tv (250W) welke u s’avonds wilt gebruiken, en tevens heeft u de koelkast aan. Dit is bijvoorbeeld een kleine compressor koelkast van 80watt. Waar u hier rekening mee moet houden is dat bij het opstarten van de compressor koelkast een piekspanning zal zijn die tot wel 10x van het vermogen kan zijn dus 800 watt in dit geval. Dan heeft u een omvormer nodig van (800 + 250) +/- 1100 watt.

Advies op het gebied van omvormers

U heeft een mooie 800watt omvormer gezien voor €35 nieuw uit de doos. Laat deze alstublieft liggen, dit is een product wat waarschijnlijk goedkoop gemaakt is in China met goedkope materialen. Deze halen meestal niet het beloofde continue vermogen waardoor u vaak storing zult hebben. De kabels zijn meestal niet dik genoeg voor het verbruik wat er op aangesloten kan worden. Dit heeft weer het risico dat de kabels warm worden en eventueel zelf brand kunnen veroorzaken. Wij zeggen niet dat alle in China geproduceerde omvormers slecht zijn, degene waar een normaal markt conform prijskaartje aan hangt kunt u gerust aanschaffen.

Wanneer u een omvormer installeert probeer deze altijd zo dicht mogelijk bij de accu te plaatsen zodat de kabel zo kort mogelijk gehouden worden. Wanneer daar geen ruimte voor is en u dient de omvormer wat verder weg te plaatsen zorg er dan wel voor dat u de juiste accukabels monteert. Bijvoorbeeld u kabel word bijna 10 meter lang (+ kabel incl – kabel ) het maximale verbruik van de omvormer is 70 Ampere dan heeft u een accukabel nodig van 50mm2. Bij 15 meter is dat 70mm2 en bij 20 meter is dit zelfs 90mm2 kabel welke u dient te monteren. Ga bij deze de keuze van de accukabel liever een slag groter dan een slag te klein.

220 volt aan boord

Wilt u 220 volt aan boord en u komt er met bovenstaande niet uit, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag bij het maken van de juiste keuze. Wij kunnen ook het geheel voor u inbouwen, op een veilige en verantwoorde manier waarop u jarenlang zorgeloos kunt genieten van u 220 volt aan boord.

omvormer installatie

 

Over de schrijver
Andre Kuijt directeur / eigenaar van AK Maritime service. Technische dienstverlening voor de beroepsvaart / scheepswerven en rederijen tevens elektrisch varen specialist. AK Maritime Service bestaat sinds 2009 en is in die jaren uitgegroeid tot een brede service verlener. Door de interesse in het elektrisch varen heeft Andre de laatste jaren heel veel ervaring en informatie vergaard die hij regelmatig met de buitenwereld deelt in de vorm van blogs en artikelen.
Reactie plaatsen