Hoe lang kan ik elektrisch varen

Hoe lang kan ik elektrisch varen


Hoe lang kan ik elektrisch varen is een vraag die vaak gesteld word. Alleen kunnen wij hier niet snel een antwoord op geven. Dit is helemaal afhankelijk van de gekozen motor, hoe efficiënt is deze elektrische motor, wat voor weer is het en welk type boot zijn een aantal factoren die voor de vaartijd zorgen. Het gekozen accupakket heeft ook een groot aandeel in deze vraag en daarbij ook uw eigen vaargedrag. Het verbruik bij elektrisch varen bepaald u voor een groot gedeelte zelf door de hoeveelheid gas die u geeft. Belangrijk om te weten bij elektrisch varen is dat het geen lineaire curve is maar de laatste 20% van het vermogen gebruikt vele malen meer dan wanneer u bijvoorbeeld 70% gaat varen.

elektrische sloep grafiek snelheid-verbruik elektrisch varen

Hoe lang kan ik elektrisch varen met 440ah accupakket

Wij gaan nu een voorbeeld geven om ongeveer aan te geven hoe lang u elektrisch varen kunt met een 440ah - 48volt accupakket met een 4 Kw Torqeedo elektrische buitenboord motor. Een elektrische buitenboord motor van 4 kw met een voltage van 48 volt accu gebruikt op vol vermogen 4000 (watt) / 48 (volt) = 83.333 Amp per uur. Wanner u nu een 48 volt - 440ah accu pakket heeft en vol gas zou varen de hele tijd. 440ah - deep cycle accu mag 80% ontladen worden en peukert effect kom je op een bruikbaar vermogen van +/- 330ah dit houdt dus in dat u 330 / 83,3333 = 3.96 uur elektrisch kan varen op het gekozen accu pakket van 440ah - 48 volt. Maar gaat u nu bijvoorbeeld 50% van het vermogen vragen dan verbruikt u bijvoorbeeld 25 Amp per uur dan kunt u dus 330 / 25 Amp = 13,2 uur. Dan kunt u dus 3x zo lang varen dan wanneer u op vol vermogen.

Hoe lang kan ik elektrisch varen met mijn Minn Kota elektrische buitenboord motor


In het voorbeeld om antwoord te geven op de vraag hoe lang kan ik elektrisch varen met mijn Minn Kota elektrische buitenboord motor gaan we uit van een Minn Kota traxxis 55 lbs. De Minn Kota traxxis 55lbs 12 volt heet een maximaal verbruik van 50Amp. Bij deze motor gebruikt u bijvoorbeeld de VMF VDC31M dit is een accu van 12 volt en 105ah deze accu mag u maximaal 75% ontladen en peukert effect 75ah. Wanneer u dus vol gas zou varen heeft u een vaartijd van 75 / 50 = 1,5 uur varen. Wanneer u ervoor kiest om langzamer te gaan varen half gas en bijvoorbeeld 20A gaat verbruiken zult u zien dat u 3,75 uur kunt gaan varen met dezelfde accu lading en elektrische buitenboord motor.

Hoe lang kan ik elektrisch varen
Vincent Rondwijk
Door

Vincent Rondwijk

op 04 Nov 2020

Bedankt voor het delen van deze tips over elektrisch varen. Ik was ook benieuwd hoe lang een accu meegaat. Wanneer je korte boottochten maakt, is het natuurlijk niet zo'n probleem wanneer je accu onverwachts leeg raakt. Zelf wil ik wel goed voorbereid zijn.

Andre Kuijt
Door

Andre Kuijt

op 04 Nov 2020

Vincent, In dit soort gevallen is het het beste om een accumonitor te plaatsen. Bijvoorbeeld een victron BMV deze meet precies hoeveel stroom eruit de accu gaat en hoeveel stroom erin komt met de lader. Dan heb je altijd een goed beeld van de ladingstoestand van je accu en kom je niet voor verassingen.https://akmaritimeservice.nl/zicht-op-stroom-met-een-accumonitor/Mvg Andre Kuijt AK Maritime Service

Rich
Door

Rich

op 04 Aug 2019

hoe zal dat gaan bij een polyester kano?? met zijmontage ik zit te twijfelen elektrisch of 2 pk brandstof heeft iemand daar ervaring mee?

AK Maritime Service Kuijt
Michel de Lange
Door

Michel de Lange

op 04 Sep 2018

Dag, ik zie dat er 2 types Minn Kota op de markt zijn. De nieuwste versie ( de) claimt een aanzienlijke reductie in verbruik. Ik kan het onderscheid niet terugvinden in uw rekenvoorbeeld.

Andre Kuijt | AK Maritime Service
Door

Andre Kuijt | AK Maritime Service

op 06 Sep 2018

Beste Michel, Het verschil in de modellen is een standenschakelaar of een traploze gashendel. Bij de standenschakelaar is er altijd een vast ingesteld vermogen per stand. Bij de traploze regeling kun je van 0 - 100% zelf regelen hierdoor verbruik je in de praktijk minder omdat je de motor misschien niet op stand 4 - (80% zet) maar op 70% van de gashendel bij de traploze. Hierdoor zou je in praktijk minder stroom kunnen verbruiken. Maar het blijft nog steeds zo dat als de motor 55lbs is en je vaart volgas met beide motoren is het verbruik nog steeds vergelijkbaar dus de vaartijd eigenlijk ook. Alleen vaart de traploze regeling plezieriger omdat het vermogen beter te regelen is.

Jan Willem van der Vaart
Door

Jan Willem van der Vaart

op 31 Dec 2017

Minn kota traxxis 55lb achter mijn 3.30 zodiac viel mij erg tegen met een 120Ah loodaccu :( Ik kon maar 45 minutjes op 75-100% varen met 5-6 kilometer per uur....circa 5kilometer en het was gedaan.Na 2 jaar merkte ik al dat de accu slechter werd en was een half uur varen maximaal.De minn-kota 55lb blijft super werken achter de boot. Heb nu toch maar een goede Lithium accu gekocht van 75Ah met handige usb en car-jack aansluitingen!gewicht is maar 9kilo en hij is zeer compact tov een 100/120ah loodaccu. Afgelopen week toch maar het koude water op gegaan om te testen:volgens de verkoper kun je de accu bijna 100% ontladen zonder schade.Heb de nieuwe 75Ah Lithium accu van voerbootaccu.nl opgeladen en totaal leeg gevaren om hem goed te testen. 55lb traxxis motor,boot 3.30m, 2 personen en 1 hond aan boord:ik heb 2:30uur vol gas gevaren met een snelheid van 6-7km per uur en 15km in totaal!de accu was nog niet 100% leeg :) Voor mij nooit meer iets anders,lekker compact en licht+heel ver en lang varen. Gr Jan Willem,

Wil van der Linde
Door

Wil van der Linde

op 24 Oct 2016

Mijn ervaring met elektrisch varen is dat de in het voorbeeld berekende vaartijd (dus rekening houdend met 75 a 80 % ontlading en Peukert effect) in de praktijk maar de helft is van de berekende tijd bij volgas varen, omdat de boot na de helft van de berekende tijd zéér traag wordt.

Andre
Door

Andre

op 25 Oct 2016

Beste Wil, in principe klopt dat ook wat je zegt. Want bij de berekening van de vaartijd word uitgegaan van de economische snelheid en niet van de volgas snelheid. Wanneer er altijd volgas gevaren moet worden is de keuze/advies van de motor misschien niet helemaal juist geweest. Vaak word er door de klant/consument een te kleine motor gekozen vanwege de prijs. Hierdoor is de motor niet juist afgestemd op de boot en het gebruik waardoor vaartijd inderdaad korter kan zijn dan verwacht.

Wil
Door

Wil

op 25 Oct 2016

Ok Andre, bedankt voor je reactie. Ik merk dat je met een boot van 5,5m en een 55 lbs e-bbm toch vaak op vol-vermogen moet varen om sneller te gaan dan wandelpas. Ook bij een 8,5m boot met 2 x 4Kw e-bbm's en een accupakket van meer dan 400kg is dit het geval, zodat de werkelijke vaartijd al snel daalt naar 50% van de berekende vaartijd.

Reactie plaatsen