Trolling motor wat is dat

Trolling motor is een elektrische buitenboord motor welke veel gebruikt word op visboten. De naam komt ook daaruit vandaan omdat men dan met gebruik van deze motoren gaat trollingvissen (sleepvissen).

 

Trolling motorDe trolling motor is een motor welke bestaat uit een elektromotor voorzien van schroef en controls om hiermee een boot voort te kunnen stuwen. Ze zijn er in verschillende voltages 12Volt , 24volt en de hele grote trolling motors zijn 36Volt.

Vermogens trolling motor

De 12volt trolling motors zijn er tot een thrust van 60lbs - 500/600watt - 0,6 tot 0,8 pk , de 24volt is er tot een 100lbs - 1150/1350watt - 1,5 tot 1,8 pk en de 36volt is er tot 130lbs - 2100watt - 2,8pk.

vaak worden de motoren niet als hoofdaandrijving gebruikt maar word er eerst met een gewone verbrandings motor naar de visplek gevaren en vandaar word de trolling motor klaar gemaakt voor gebruik en word deze als aandrijving gebruikt.

LET OP! bij de keuze voor een trolling motor


Let er bij de keuze voor een trolling motor wel altijd op dat je de goede motor voor jouw gebruik kiest. Wanneer je de hele dag wilt kunnen vissen op je acculading kies dan altijd voor een traploos regelbare snelheid en niet voor een motor met een 5-standen vooruit en 3-standen achteruit. De traploos regelbare motoren gaan veel zuiniger met energie om dan de motoren met een standen schakelaar.

Bijvoorbeeld de Minn Kota Endura Max en de Minn Kota Traxxis zijn veel gebruikte modellen met traploze regeling en voorzien van de zogenaamde Minn Kota Maximizer welke er voor zorgt dat u zo lang mogelijk van uw acculading gebruik kan maken.

Accu105ah accu voor trolling motor


Vaak word er bij deze motoren een zogenaamde deep cycle accu gebruikt. Vanaf 2015 zie je dat er ook steeds meer gebruik word gemaakt voor de zogenaamde Lithium accu's en dan met name de Rebelcell accu's. Deze accu's kenmerken zich door het lage gewicht, hoge energie dichtheid, lange levensduur en het gebruikersgemak. Voor de deep cycle accu is de VMF VDC31M een vaak gebruikte accu, wij hebben daar ook de tegenhanger nog van in het assortiment dat is de Centrac DP110 deze is €10,- minder duur. Ook een veel gebruikte accu in de hengelsport is de Zenith AGM DC 12volt 105ah ZL120185 accu. Deze volledig onderhoudsvrije agm accu is van zeer hoge kwaliteit kan tot wel 75-80% worden ontladen.
Arent Bruinsma
Door

Arent Bruinsma

op 19 May 2020

Geachte M. , Zijn er ook fluistermotoren, die ik in mijn stopcontact kan opladen, i.p.v. met een accu ?

Reactie plaatsen