11 november 2016 

Voor- en nadelen van elektrisch varen

Voor- en nadelen van elektrisch varenStil over het water bewegen, goedkoop kunnen ‘tanken’ en het milieu minimaal belasten. Veel mensen zullen na het horen van deze eigenschappen enthousiast raken bij het idee van elektrisch varen. Toch zijn we niet massaal overgestapt van de dieselmotor naar de elektrisch aangedreven motor. Wat zijn nu precies de voor- en nadelen van elektrisch varen? En hoe is het eigenlijk met de toekomst gesteld? We maken de balans op.

Voordelen van elektrisch varen

  • In een elektrische boot vaar je zonder motorgeluid. Je verstoort de natuur dus niet. Vogels vliegen niet op en je hoort alle geluiden om je heen, of ervaart juist absolute stilte – op het klotsen van het water tegen de boot na. Doordat je veel meer kunt genieten van de rust en stilte op het water wordt varen een stuk leuker. Bovendien kun je een ontspannen gesprek met elkaar voeren zonder de motor te hoeven overstemmen.
  • Elektrisch varen veroorzaakt geen uitstoot en geen trillingen. Je vaart dus schoon en belast het milieu niet. En doordat je geen last hebt van vieze stank of vervelende trillingen vaar je ook nog eens een stuk comfortabeler.
  • De motor van een elektrische boot vraagt nauwelijks onderhoud. Moderne motors zijn compact, eenvoudig van opzet en bevatten weinig bewegende delen vergeleken met een verbrandingsmotor. Daardoor is de slijtage minimaal. Bovendien hoeft er geen olie te worden ververst.
  • De besturing van een elektrische boot is eenvoudig en voelt prettig aan.
voor- en nadelen van elektrisch varen

Foto eigendom mien-skip elektrisch varen voor iedereen

Nadelen van elektrisch varen

  • Je hebt te maken met een beperkte actieradius. In een elektrische boot ben je afhankelijk van een accu die je tijdens het varen niet even snel kunt ‘volgooien’ zoals de tank van een verbrandingsmotor. Je kunt dus minder ver en niet zo lang varen. Deze actieradius is afhankelijk van de accu, de boot en je vaargedrag. Het gebruiken van de laatste 20% van de gashendel bijvoorbeeld beperkt de capaciteit van de accu tot wel 50%, terwijl de boot slechts een kilometer of twee sneller zal varen!
  • Je bent afhankelijk van oplaadpunten om de accu te laden. Buiten havens of privé-aanlegplekken bij de woning zijn deze zijn nog lang niet overal aanwezig.
  • Een motor met elektroaandrijving heeft niet altijd de kracht van een verbrandingsmotor. Op momenten dat je extra power nodig hebt, bijvoorbeeld bij tegenwind of op een drukke vaarroute, kan dat lastig zijn.
  • Door een bepaalde mate van wildgroei in bedrijven welke elektrisch varen aanbieden. Zijn niet alle elektrische aandrijvingen in de markt altijd even goed op elkaar afgestemd. Als het systeem dan niet goed functioneert, wordt het plezier in elektrisch varen al gauw vergald.
  • De aanschaf van een elektrisch systeem (inclusief accu’s en oplader) is duurder dan een verbrandingsmotor. Je bespaart echter wel op tanken en onderhoud.

Toekomst van elektrisch varen

Wanneer we kijken naar de toekomst, slaat de balans al snel door in het voordeel van elektrisch varen. Ten eerste wordt emissievrij varen in steeds meer (natuur)gebieden verplicht. Maar ook door gemeenten wordt elektrisch varen gestimuleerd. Zo is het havengeld in Amsterdam 66% goedkoper voor elektrisch varen en bestaan er zelfs plannen om het verplicht te stellen.

Ten tweede gaan de technische ontwikkelingen snel, dankzij de opmars van de elektrische auto-industrie. Hier wordt volop geïnvesteerd in het onderzoek naar accu’s met een kortere laadtijd en grotere capaciteit. Die vooruitgang zal door de vaarindustrie worden opgepikt, zodat we in de toekomst niet meer gebonden zijn aan een beperkte actieradius. Ten slotte wordt ook de infrastructuur op het water steeds beter toegerust op elektrisch varen en verdwijnt het tekort aan oplaadpunten. Overigens vormen tot die tijd afkoppelbare en draagbare accu’s een mogelijke oplossing. Deze accu’s zijn geschikt voor lichtere boten van 3 tot 6 meter en kun je na het varen loskoppelen, naar huis meenemen en opladen via een geïntegreerde oplader met de stroomdraad in het stopcontact.

Voor- en nadelen van elektrisch varen: de conclusie

Elektrisch varen heeft zeker de toekomst, maar ook nu kun je er al optimaal van genieten. Het belangrijkste daarbij is de aanschaf van het juiste accupakket. Ga je over op een elektrisch systeem, dan is het belangrijk dat je vaarwensen goed duidelijk worden gemaakt, zodat het accupakket hier op wordt afgestemd. Hetzelfde geldt voor de lader én de bedrading. Kies voor een specialist in elektrisch varen en wij durven te stellen dat elektrisch varen u alleen maar voordelen zal bieden!

Over de schrijver
Reactie plaatsen