Wat is een POD motor

Bij elektrisch varen word er regelmatig gesproken over een POD motor. Wat is nu eigenlijk een POD motor? Een POD motor is een elektromotor welke onder het schip gemonteerd word en dient voor de voortstuwing van de boot.

Torqeedo POD motor

Voordelen elektrische POD motor

Een POD motor zorgt voor ruimte in de boot doordat er geen motor in de boot gemonteerd hoeft te worden. Er is geen koeling van de motor benodigd omdat de motor in het water hangt word hij daardoor al gekoeld. U hoeft geen schroefasinstallatie in de boot aan te brengen wat weer scheelt in de installatie kosten. Wanneer het een stuurbaren POD motor is kunt u sturen met de motor waardoor de boot zeer wendbaar is. Alleen is er alleen stuurwerking wanneer de schroef draait dus je zal altijd moeten manoeuvreren met de schroef in zijn werk. Dit zal aan het begin wat oefening nodigen maar wanneer dit gewend is dan manoeuvreert de boot gemakkelijk.

Nadelen elektrische POD motor


Er zijn natuurlijk ook wat nadelen bij een POD motor. Doordat de techniek onder water hangt is het tijdens het seizoen niet makkelijk om de motor even te servicen. De motor hangt altijd in het water dus wanneer er een afdichting begint te lekken zal dit water ook in de motor komen en de motor kunnen beschadigen. Door de manoeuvreer eigenschappen misschien iets minder geschikt voor de verhuur.

Doordat de motor onder het schip gemonteerd word reduceert u de inbouwtijd van het elektrische aandrijfsysteem wat soms mee kan wegen in de beslissing om voor een onderwater motor te kiezen. Doordat de motor onder het schip gemonteerd zit en zeker wanneer er gezorgd word voor een goede isolatie tussen motor en huid van het schip is dit een zeer stille manier van voortstuwing. Dat is toch waarom u voor elektrisch varen kiest om te genieten in alle rust en zonder uitlaatgassen.

De POD motoren zijn leverbaar in kleine vermogens vanaf een 500watt tot een 20kw welke motoren zo te leveren zijn in Nederland en op speciaal verzoek zijn er vermogen tot wel 50kw mogelijk.
B.Kraak.
Door

B.Kraak.

op 31 May 2019

Hallo ik heb een vraagje ik wil graag weten of POD motoren zijn die continu gebruikt kunnen worden. deze moeten gevoed kunnen worden van af het schip via een kabel naar de POD motor de kabel zit opgeslagen op een zelf tensende lier. Is het ook mogelijk dat hij kan draaien op een gelijk stroom instalatie ik vraag dit omdat het regelbaar is .Ik zal mij eerst even voorstellen ik ben oud reder mijn zoons en schoonzoon runnen nu het visserij bedrijf ik zelf heb een idee uit gedacht indien de mogelijkheid bestaat om dit uit te zoeken om met de puls gebruik te maken van pod motors .Dejongens vissen seizoenmatig met puls,Twinriggen.en garnalen .Als de mogelijkheid bestaat en 20 pk pod motoren bestaan kan ik mijn idee verder uit werken. Het is misschien een vreemde vraag ik zoek een andere weg nu de puls met stroom stootje wordt verboden kan dit moglijk de oplossing zijn voor de visserij graag vrijblijvend met,vr,gr. B.Kraak.

Reactie plaatsen