ePropulsion

elektrische buitenboord motoren en aandrijvingen

ePropulsion een bedrijf uit Hong Kong gestart in 2012 door 3 collega engineers die van watersporten hielden. Het idee was een elektrische aandrijving te ontwikkelen voor een premium vaar-ervaring en niet om de brandstofmotoren te vervangen. In korte tijd door veel research en innovatie hebben ze een aantal mooie producten op de markt gebracht, die met name stil zijn. Doordat ze zo stil zijn ten opzichte van de concurrentie zijn ze in korte tijd behoorlijk populair geworden.


Op dit moment hebben ze de volgende type aandrijvingen in het assortiment:

Spirit 1.0 een elektrische buitenboordmotor vergelijkbaar met 3-4 PK

Navy 3.0 en 6.0 geschikt vergelijkbaar met 6 en 9.9pk

POD drive in een 1kw, 3kw en 6kw versie

Vaquita voor kano's, kayaks en sup

ePropulsion spirit achter rubberboot
ePropulsion spirit 1.0 elektrische buitenboord motor

Spirit 1.0 elektrische buitenboordmotor

Handzame mobiele elektrische buitenboordmotor van 1kW vergelijkbaar met 3pk verbrandings buitenboordmotor. Hiermee is met een boot van ongeveer 3.6mtr en 150kg een snelheid van 9 km/hr te halen. De motoren zijn bijvoorbeeld ideaal voor een zeilboot om de haven in en uit te varen en om een brug door te varen. De spirit heeft een accu welke op de motor gemonteerd wordt waardoor u geen losse accu in de boot heeft. De accu is ook nog eens onzinkbaar. De Spirit modellen zijn sinds kort te bestellen als tiller (gashendel) en als remote (stuurwiel en afstandsbediening) te bestellen. De gashendel kan naar benden geklapt worden om zo makkelijk opgeborgen te kunnen worden. Het gewicht van de motor inclusief de accu's is 18,6kg waarvan het gewicht van de accu 8,8kg is. Dus prima te tillen en makkelijk mee te nemen zeker omdat de accu demontabel is. Prijzen voor de spirit modellen zijn vanaf €2099,-

Elektrische buitenboordmotor voor het wat zwaardere werk. De 3.0 kw is vergelijkbaar met een 6pk buitenboordmotor en de 6.0 kw is vergelijkbaar met een 9.9 pk buitenboordmotor. De navy modellen zijn voorzien van een 48volt  borstelloze elektromotor. De navy modellen zijn er zowel als tiller (gashendel) als remote (stuurwiel met afstandbediening) te bestellen. De prijzen van de Navy modellen beginnen vanaf €2899 excl de accu's. De bijpassende E-serie accu's zijn er vanaf €1449,- Met 1 bijpassende navy accu is een volgas vaartijd te halen van 1 uur en wanneer economisch gevaren wordt 4 uur. De Navy modellen kunnen ook uitgerust worden met een eigen samengesteld accupakket of meerdere aan elkaar geschakelde E-serie accu's tot wel 16 stuks.

ePropulsion POD drive

Op basis van de elektrische buitenboordmotoren heeft ePropulsion ook een POD drive versie ontwikkeld. In eerste instantie is er een 1 kw (schepen tot 1500kg), een 3kw (schepen vanaf 1500kg) en een 6kw versie beschikbaar. De 1.0 werkt met de spirit batterij of E-serie batterijen en de 3.0 / 6.0 werkt met de E-serie of ieder samengesteld 48 volt pakket. De 1.0 heeft de controller ingebouwd en de 3.0 en 6.0 komt met een losse control box. De motoren zijn licht van gewicht 6, 15 en 31kg. Ze hebben een ingebouwde veiligheid dat mocht de schroef iets raken onderwater de motor gelijk stopt. De motoren komen met een draadloze remote mocht deze niet goed communiceren omdat er teveel verstoring van signaal is kan er ook een kabel tussen de controlbox en de remote geplaatst worden. Prijzen van de pod motoren zijn € 1119 voor de 1.0 en €2499 voor de 3.0 en € 2999 voor de 6.0. Let op deze prijzen zijn allemaal zonder accu. Die komt er nog los bij. De spirit accu kost €1099 en de E-serie accu is er vanaf €1449 voor de E-40. 

Vaquita motor voor kano, kayak of sup

Lichtgewicht motor om onder je kano, kayak of sup te monteren. De Vaquita werkt met 2 type finbox of een universele adapter. Hierdoor past hij onder vrijwel iedere sup, kayak of kano. De motor helpt je vooruit als je er even doorheen zit in een flinke tegenwind of als je gewoon net wat extra stuwkracht wilt hebben om een grote tocht toch te kunnen maken. Met de bijgeleverde accu kun je 70 min volgas varen en op half vermogen dan zelfs 5 uur. De motor heeft een draadloze afstandsbediening die je op de peddel kan monteren. Hierop kun je 8 standen instellen en heeft een noodstop knop. Met een aantal ingebouwde sensoren stopt de motor direct als je in het water valt. De accu is voorzien van 4 indicatie leds om je te informeren over de accustatus. Het laden van de accu duurt ongeveer 3 uur. De batterij is tevens onzinkbaar, dus mocht hij een keer loskomen dan zal hij niet naar de bodem zinken. Prijs van de Vaquita is €849.

E-serie lithium accu van ePropulsion

E-serie lithium accu

De E-serie accu's zijn geschikt voor alle modellen van ePropulsion behalve de Vaquita. De E-serie accu's zijn speciaal ontworpen voor de ePropulsion elektrische motoren. De accu's zijn zogenaamde LiFePo4 accu's dat wil zeggen lithium ijzer fosfaat batterijen. De accu's zijn zo'n 30% lichter dan standaard lood accu's en nemen tot wel 70% minder ruimte in dan vergelijkbare capaciteit loodaccu's. Het grootte voordeel is dat ze tot wel 50% meer capaciteit bieden. Hij kan ook nog eens tot wel 3000x geladen en ontladen worden. De accu's kunnen parallel geschakeld worden tot wel 16 stuks. 

De E-serie accu is er in 3 verschillende modellen:

E40 - 2048Wh - 28kg en kost € 1449

E80 - 4096Wh - 48kg en kost € 2349

E175 - 8960Wh - 87kg en kost € 4499

Let wel op hier komt nog een acculader bij € 469 en communicatie kabels van zo'n € 160 vergis je daar niet in.  

Meer weten of een offerte ontvangen?