Peukert effect
Peukert was een wetenschapper welke in 1897 constateerde dat een accu minder capaciteit beschikbaar heeft bij een steeds hoger wordende ontlaadstroom. Peukert heeft hier een formule voor gemaakt om dit uit te rekenen.
Peukert effect
Voor de meeste mensen lijkt het simpel om de resterende tijd uit te rekenen waarbinnen een lood accu nog stroom levert. Eén van de manieren die gebruikt word door een hoop mensen om dit uit te rekenen is de capaciteit van de desbetreffende lood accu te delen door de ontlaadstroom die er loopt. Alleen in de praktijk blijkt deze berekeningen niet te kloppen. Hoe komt dit?
Accu leveranciers geven meestal de accucapaciteit bij een ontlaadtijd van 20 uur de zogenaamde C20. Een lood accu van bijv. 100 Ah levert 20 uur lang een stroom van 5 A en hierbij zal de spanning niet onder 10,5 V (1,75 V/cel) dalen. Alleen levert een loodaccu van 100 Ah bij een ontlading van 100 A nog maar 45 Ah en zal deze accu dus maar voor een kleine 30 minuten gebruikt kunnen worden.
Dit verschijnsel noemt men het peukert effect beschreven in een formule, de Peukert exponent, deze formule is meer dan 100 jaar geleden ontdekt door de pioniers op accugebied: de heren Peukert (1897) en Schroder (1894).
In deze formule van Peukert wordt het effect diverse ontlaadstromen op het vermogen van een accu beschreven. Het effect van Peukert is dat de uiteindelijke capaciteit van een accu afneemt bij hoger wordende ontlaadstromen.
Peukert formule
Cp = In x t
Waarbij geldt:
Cp = Capaciteit (theoretisch) van de batterij in Ah (Peukert capaciteit)
I = Ontlaadstroom in Ampère
n = Peukert exponent
t = Ontlaadtijd in uren
Er zijn op internet verschillende online tools te vinden waar voor iedere accu dit Peukert effect kan worden uitgerekend. Bijv. Planet calculate,
Waarom is dit belangrijk voor elektrisch varen?
Bij het elektrisch varen word er naarmate de snelheid toeneemt steeds meer stroom gebruikt. Wanneer u dan accu’s uitgezocht heb met de rekensom ik heb 200A beschikbaar want dat staat op de accu u verbruikt 50A per uur dus kan ik 4 uur varen. Dan komt u toch bedrogen uit zoals in het bovenstaande is uitgelegd, want dan is uw vaartijd een stuk korter dan u verwacht had. Weet u het niet zeker neem dan contact op met een specialist op het gebied van elektrisch varen en/of accu’s. Alleen wanneer u een systeem heeft wat goed op elkaar afgestemd is zult u plezier beleven aan het elektrisch varen.
Peukert en een lithium accu
Is er bij een Lithium accu ook sprake van het Peukert effect? Nee dat is er niet, de stroom die ontrokken word uit de lithium batterij heeft geen invloed op de capaciteit.