Hoe Optima accu laden, met dynamo of acculader.

Wij krijgen vaak de vraag hoe Optima accu laden om er zo lang mogelijk plezier van te hebben. Hieronder zullen wij beschrijven hoe u dit kunt doen.

Optima yellow top 75ah

Hoe optima accu laden

De Optima accu kan geladen worden met een dynamo of een acculader.

Het laden van een optima accu dient als volgt te gebeuren:

Met een dynamo dient de spanning minimaal 13,65Volt – 15,0 volt zijn.

Wanneer u een batterij lader gebruikt geldt het volgende:

  • Constant voltage 13,8 tot 15 Volt 10amp voor 6 – 12hrs
  • Float Charge 13,2 tot 13,8 volt 1 amp
  • Snelladen Max 15,6 Volt geen max ampere zo lang temperatuur onder de 50 graden blijft.

Bij cyclisch of serie applicatie van 14,7 volt is er geen stroom limiet zo lang temperatuur onder de 50 graden blijft. Wanneer laadstroom onder de 1amp zakt moet er nog minimaal 1 uur geladen worden met 2amp. De meeste acculaders welke een speciale AGM stand hebben of een winterstand zullen aan deze voorwaarden voldoen. Bijvoorbeeld een C-tek acculader is uitermate geschikt om uw Optima accu op te laden.

Wanneer aan deze voorwaarden word voldaan zult u lang kunnen genieten van uw Optima accu.

Het niet volledig opladen van de Optima accu kan de levensduur verkorten en de prestatie van de Optima accu doen afnemen.

Kunt u een Optima accu ook laden met een druppelladen?

Ja, u kunt een Optima accu laden met ieder type accu mits de spanning juist is ingesteld. Als de acculader continue is aangesloten moet de spanning zijn ingesteld op maximaal 13,8volt en een maximale stroomsterkte van 1 Amp.

Kan ik een isolator gebruiken met een OPTIMA?

Ja, u kunt vrijwel elk type batterij scheider of solenoïde is geschikt voor een Optima. Het belangrijkste is dat de laadspanning binnen de grenswaarden blijft die door Optima worden aanbevolen. Wanneer een Optima samen met een conventionele batterij wordt gebruikt, moet het systeem elke batterij apart bijladen. Vergeet niet dat sommige isolatoren een spanningsdaling kunnen veroorzaken. Let erop dat de laadspanning op de accu hoog genoeg is. Voortdurend te laag bijladen van de batterij resulteert in vroegtijdige uitval en verminderde capaciteit.

Wanneer u bovenstaande gelezen heeft u antwoord op de vraag hoe Optima accu laden.