Amsterdam verbiedt 2 takt motoren


Amsterdam verbiedt 2 takt buitenboord motoren vanaf 1 januari 2017. Alle pleziervaart moet dan voorzien zijn van een schonere motor. Wie na 1 januari 2017 nog vaart met een 2 takt motor riskeert een boete. Wij zien dit als een kans om elektrisch varen een boost te geven in Amsterdam. Niet alleen de watersport met 2 takt motoren heeft de gemeente Amsterdam op het oog. Zo willen ze ook de vervuilende 2 takt scooters gaan weren in de stad. Het is dus helemaal vervelend als je op een 2 takt scooter naar je bootje in de gracht wilt rijden, om daar te gaan varen met je boot welke is uitgerust met een 2 takt buitenboordmotor van voor 2007.

Amsterdam verbiedt 2 takt motoren de reden

Bij een 2 takt motor word benzine en olie verbrand. Door de 2-takt motoren te verbieden hoopt Amsterdam op een betere luchtkwaliteit en leefomgeving voor de Amsterdammers in de binnenstad. Uit onderzoek blijkt dat er vele motoren zijn met een minder schadelijke uitstoot van verontreinigende luchtdeeltjes,of zoals wij natuurlijk zullen zeggen “stap gelijk over op een elektrische buitenboord motor dan heeft u helemaal geen uitstoot meer”. Maar dat is onze persoonlijke mening natuurlijk.

Veel gestelde vragen omtrent 2-takt verbod Amsterdam

  • Hoe herken ik een 2-takt motor = Een 2takt motor herkent u aan het feit dat er mengsmering gebruikt word voor de brandstof. Dus als u een tank benzine heeft en daar moet olie bijgevoegd worden heeft u een 2-takt motor.
  • Geldt dit verbod voor alle 2-takt motoren? = Nee dit verbod geldt alleen voor motoren welke voor 2007 verkocht zijn en niet aan de Europese norm 2003/44/EC voldoen.
  • Welke soort motoren mogen dan nog wel? = Alle 4-takt motoren, alle dieselmotoren, alle 2-takt benzine motoren welke voldoen aan de europese norm 2003/44/EC.
  • Zijn dan alle vaarwateren in en rond Amsterdam verboden gebied? = Nee er zijn een aantal hoofdvaarroutes aangewezen te weten: De Kostverlorenvaartroute: vanaf het Binnen-IJ via het Westerkanaal, de Singelgracht, de Kattensloot, de Kostverlorenvaart, de Schinkel en het Nieuwe Meer naar de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder. De Amstelroute: vanaf het Oosterdok via de Schippersgracht, de Nieuwe Herengracht en de Amstel naar Ouderkerk aan de Amstel.
  • Ik heb een boot met een ingebouwde 2-takt motor is dit dan ook verboden? = Nee het verbod geldt alleen voor buitenboordmotoren. De inbouw motoren vallen niet onder de nieuwe wet.
  • Geldt het verbod voor alle boten? = Nee passagiers en beroepsvaart gelden andere regels voor. Maar in de meeste gevallen zijn deze boten ook niet uitgerust met 2-takt motoren van voor 2007.

Handhaving door Waternet

De handhaving op het verbod zal uitgevoerd worden door Waternet. Amsterdamse bootbezitters zullen in mei en december worden geïnformeerd met een brief. Waternet schat dat er nog zo’n 1000 tot 1500 boten met een 2 takt buitenboord motor zijn in de Amsterdamse grachten. Het verbod geldt natuurlijk ook voor mensen van buiten Amsterdam die de grachten willen bevaren. Mensen die toch met een vervuilende 2 takt motor in de binnenstad varen na 1 januari 2017 kunnen rekenen op een boete.

Wij zijn wel heel benieuwd hoe de handhaving gaat lopen. Gaan ze alle 2-takt buitenboord motoren over 1 kam scheren? Er mogen in Nederland namelijk al vanaf 2007 geen 2 takt motoren zonder CE keurmerk meer verkocht worden. De nieuwe generatie 2 takt motoren zijn qua uitstoot soms nog schoner dan oudere 4 takt buitenboord motoren. De motoren die na 2007 geleverd zijn en voldoen aan de europese norm 2003/44/EC vallen niet onder dit verbod. Waternet zal vanaf januari 2017 gaan controleren en wanneer u de wet overtreed krijgt u een bekeuring van €220,-.

Kans voor elektrisch varen?

Nu Amsterdam 2 takt motoren gaat verbieden zien wij dat als een kans voor elektrisch varen u ook? Wij willen bezitters van de vervuilende 2 takt motoren graag adviseren over welke elektrische buitenboord motor het beste is om hun huidige motor te vervangen, neem daarvoor gerust contact met ons op. Bijvoorbeeld wanneer u nu een 4PK 2-takt buitenboord motor heeft kunt u deze bijvoorbeeld prima uitwisselen voor een Torqeedo Travel 1003 elektrische buitenboord motor. Deze is vergelijkbaar met uw huidige vermogen en dan vaart u nog schoon ook. Wij hebben ook een aantal complete elektrische buitenboordmotor sets op een rijtje gezet met de daarbij behorende prijzen.

Ondertussen worden er steeds meer initiatieven opgestart om het elektrisch varen te promoten in Amsterdam. Hieronder ziet u een aantal daarvan.

Doorvaren.nl

Doorvaren.nl is een initiatief gestart, om elektrische buitenboordmotoren als betaalbaar alternatief voor de huidige 2 takt motoren bereikbaar te gaan maken. Kijk eens op hun site: doorvaren.nl

Amsterdam vaart schoon

UW OUDE 2-TAKT IS GELD WAARD

Vanaf 1 januari 2017 geldt in de Amsterdamse binnenstad een verbod op het gebruik van tweetakt buitenboordmotoren. De gemeente heeft als doel om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren door deze oude, vervuilende motoren te laten vervangen door een schone elektrische aandrijving. Torqeedo pakt nu als grootste aanbieder van elektrische buitenboordmotoren die handschoen op en komt met een aantrekkelijk aanbod voor de bezitters van deze motoren. Niet alleen in Amsterdam, maar in heel Nederland! www.amsterdamvaartschoon.nl


Elektrisch varen wordt de verplichting vanaf 2025

Amsterdam wil zijn luchtkwaliteit drastisch verbeteren en heeft daar een groot plan voor gemaakt. Voor de boten komt dit erop neer dat je vanaf 2025 volledig elektrisch door de stad moet gaan varen. Heb je voor die tijd al een ligplaats en vignet in Amsterdam dan komt er een overgangsregeling tot 2030. Amsterdam geeft aan dat ze druk bezig zijn om meer laadplekken te realiseren om deze boten ook allemaal op te kunnen laden.