Page content

Wat is een POD motor

Bij elektrisch varen word er regelmatig gesproken over een POD motor. Wat is nu eigenlijk een POD motor? Een POD motor is een elektromotor welke onder het schip gemonteerd word en dient voor de voortstuwing van de boot.

Torqeedo POD motor

Voordelen elektrische POD motor

Een POD motor zorgt voor ruimte in de boot doordat er geen motor in de boot gemonteerd hoeft te worden. Er is geen koeling van de motor benodigd omdat de motor in het water hangt word hij daardoor al gekoeld. U hoeft geen schroefasinstallatie in de boot aan te brengen wat weer scheelt in de installatie kosten. Wanneer het een stuurbaren POD motor is kunt u sturen met de motor waardoor de boot zeer wendbaar is. Alleen is er alleen stuurwerking wanneer de schroef draait dus je zal altijd moeten manoeuvreren met de schroef in zijn werk. Dit zal aan het begin wat oefening nodigen maar wanneer dit gewend is dan manoeuvreert de boot gemakkelijk.

Nadelen elektrische POD motor

Er zijn natuurlijk ook wat nadelen bij een POD motor. Doordat de techniek onder water hangt is het tijdens het seizoen niet makkelijk om de motor even te servicen. De motor hangt altijd in het water dus wanneer er een afdichting begint te lekken zal dit water ook in de motor komen en de motor kunnen beschadigen. Door de manoeuvreer eigenschappen misschien iets minder geschikt voor de verhuur.

Doordat de motor onder het schip gemonteerd word reduceert u de inbouwtijd van het elektrische aandrijfsysteem wat soms mee kan wegen in de beslissing om voor een onderwater motor te kiezen. Doordat de motor onder het schip gemonteerd zit en zeker wanneer er gezorgd word voor een goede isolatie tussen motor en huid van het schip is dit een zeer stille manier van voortstuwing. Dat is toch waarom u voor elektrisch varen kiest om te genieten in alle rust en zonder uitlaatgassen.

De POD motoren zijn leverbaar in kleine vermogens vanaf een 500watt tot een 20kw welke motoren zo te leveren zijn in Nederland en op speciaal verzoek zijn er vermogen tot wel 50kw mogelijk.

    Comment Section

    0 reacties op “Wat is een POD motor

    Plaats een reactie


    *


    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.