Elektrisch varen

Elektrisch varen, je moet het gewoon ervaren. Een dag op het water zonder uitlaatgassen en storend motor geluid. Wie wil dat nu niet. Een boot met elektrische aandrijving is de oplossing. Wij leveren, installeren en servicen elektrische buitenboordmotoren, inboard, POD en saildrivemotoren van verschilende merken: Krautler, Torqeedo, Water World Electronics, Bellmarine, ETD,Creusen.

Elektrisch varen

Elektrisch varen wint aan populariteit. Geen wonder, want het varen met elektrische voortstuwing is rustig en door het ontbreken van trillingen van een verbrandingsmotor is het ook nog eens heerlijk comfortabel. Niet voor niets ontstaan er wereldwijd in waterrijke gebieden “groene” zones, waar u alleen nog elektrisch mag varen. Fluister stil en zonder uitlaatgassen. AK Maritime Service biedt complete systemen voor elektrisch varen. Die beperken zich niet alleen tot de aandrijving, maar voorzien ook in bijvoorbeeld accu’s, acculaders en accumonitoring. Wij installeren in Bolsward in onze goed uitgeruste werkplaats of op iedere gewenste locatie.


elektrische aandrijving sloep


Voordelen elektrisch varen

  • Stil en varen zonder uitlaatgassen
  • Geen trillingen van de verbrandingsinstallatie
  • Milieu vriendelijk, zeker wanneer de accu's geladen worden met zonne energie
  • Minder onderhoud aan de voortstuwingsinstallatie
  • Meer genot tijdens het varen door de rust


Welke motor is voor u geschikt?

Om te bepalen welk motor vermogen nodig is voor uw boot om elektrisch te gaan varen, is het van belang om te bepalen met welke snelheid u wilt gaan varen. Er zijn 2 belangrijke snelheden. Ten eerste de romp snelheid en ten tweede de economische snelheid (70%). In onderstaande grafieken kunt u zien hoe deze snelheden zich verhouden tot de lengte van de waterlijn van uw boot.

Welk vermogen voor mijn boot bij elektrisch varen.

Het gewicht van uw boot is van groot belang voor het vermogen. In de onderstaande grafiek kunt u bepalen wat voor vermogen hoort bij het gewicht van uw boot. Houdt minimaal de economische snelheid aan. Sneller varen dan de romp snelheid is voor elektrisch varen nog niet echt weggelegd, er zijn op kleine schaal wel al wat mogelijkheden maar erg kostbaar. De grafiek geeft het afgegeven vermogen aan. Aan de hand van onderstaande grafieken kunt u eenvoudig bepalen welk vermogen voor uw boot geschikt is. Voor een uitleg over deze grafieken kunt u altijd contact met ons opnemen wij spreken het graag met u door.

grafiek snelheid elektrisch varen grafiek vermogen elektrisch varen

Rekentool elektrisch varen

Wij hebben een rekentool waarmee u simpel door het invullen van de lengte van de waterlijn en het gewicht van uw boot een advies krijgt voor het vermogen om elektrisch te gaan varen. Ja ik wil de tool! (u word doorgestuurd naar de pagina waar u deze kunt downloaden)

Download gratis rekentool elektrisch varen

Accu's 1 van de belangrijkste onderdelen van elektrisch varen.

Stelregel bij een accu is wat je er niet in stopt haal je er ook niet uit. Dit gaat bij het Elektrisch varen helemaal op. Een 48volt systeem zal niet veel doen als je er maar een 12volt accu bij installeert. Maar dat is natuurlijk niet het enige punt, je zal een uitgebalanceerd systeem moeten samenstellen. Je kan nog zo'n goed accupakket hebben maar als je lader niet geschikt is voor dat accupakket dan zal het nog steeds niet goed werken.

De acculader voor elektrisch varen

Wat we in de vorige alinea al aangaven wat je er niet in stopt haal je er ook niet uit. Het is dus erg belangrijk om een juiste acculader bij de accu te kiezen. Een lader die maar met 1 spanning laad en niet verschillende stappen doorloopt is al niet geschikt om uw accu in goed conditie te houden. Om uw accu goed te laden moeten er verschillende stappen doorlopen worden om zo de accu weer 100% te laden. Deze stappen zijn weer afhankelijk van het type accu dat er gekozen is voor uw aandrijving. Het is dus niet zo dat u met dezelfde lader als welke u gebruikt bij de auto ook uw tractie accupakket op kunt laden. Hier komt echt wel wat meer bij kijken. Vraag ook altijd advies aan de leverancier en desnoods bij meerdere leveranciers om zo een goed samengesteld pakket te krijgen. Alleen hierdoor zult u zorgeloos elektrisch varen.

Heeft u vragen aangaande elektrisch varen vul op de contact pagina uw gegevens in en we nemen spoedig contact met u op.

Neem contact op voor meer info

Contact formulier AK Maritime Service
    Ik ga akkoord met de privacy verklaring van AK Maritime Service deze vind u hier: https://akmaritimeservice.nl/privacy-verklaring/